tisdag 29 januari 2013

Skapa din egen öltvål

Häromveckan fick jag för mig att jag skulle försöka att göra öltvål, det kunde väl inte vara så svårt tänkte jag. Så efter några veckor lyckades jag hamna på Panduro hobby och få med mig lite tvålmassa. Sedan behövdes det bara en öl med bra doft också, i källaren fanns Brill&CO/Mikkellers K:rlek Höst/Vinter som jag vet doftar gott och som rekommenderades på facebook när jag fråga efter öl med bra doft.
Sagt och gjort, ned med öl i en bunke och börja vispa bort så mycket kolsyra som möjligt, så det inte skall bli luftbubblor i tvålen. Vänta sedan tills skummet har försvunnit helt.

Smält därefter tvålmassan i mikrovågsugnen, håll koll så det inte börja koka. Det går även att smälta tvålmassan i ett vattenbad.

Blanda sedan ner den avkolsyrade ölen i tvålmassan och rör runt. Proportionerna skall vara fyra delar tvålmassa och en del öl.

Häll sedan ner den blandade massan i någon form av form. Jag använde mig av gamla IKEA-byttor som jag hittade i skåpet då jag inte hade en aning om tvålen skulle fastna i skålen. Nu gjorde den inte det så jag kan rekommendera att man använder någon annan form, eller kanske till och med gjuter sin tvål i pepparkaksformar.

Jag var lite för stressad när jag gjorde tvålen så det var lite skum kvar på ölen som ni kan se i formen.Vänta sedan några timmar så skall tvålen ha stelnat till. Har man som jag lagt den i en för stor form så får man skära till den lite.

Hur blev få resultatet? Sådär får jag väl ändå säga. Det är enbart en svag doft av den annars så starka K:rleken, men tvålen i sig fungerar alldeles utmärkt så den går att använda i alla fall och det luktar inte dåligt om den. Det man kan göra är att hiva i andra oljor och liknande men då tycker jag det faller lite. Man kanske skulle prova med lite humle i nästa gång? En kul sak att prova som jag kanske kommer att göra igen, frågan är bara om man kan koncentrera doften från ölen på något sätt, har ni några tips? Är det någon som har provat att göra öltvål på detta sätt eller på det riktiga sättet då man kokar tvålmassan från början?

Sedan när man skall diska det man har använt för att smälta och dona i så stoppa vad ni än gör inte ner det i diskmaskinen, det kommer inte sluta bra, utan ni får allt diska allt för hand. Låta det hela stå i varmt vatten en stund gör susen och då är det lättdiskat.

3 kommentarer:

 1. Borde man inte kunna reducera ölen för mer doft. Gjorde glass på en London Porter som jag hade reducerat, (kokat).
  Blev väldigt stora smaker, men med rena smaker av kaffe och choklad. Om jag hade blindtestat så hade jag nog inte gissat på att det var öl som enda smaksättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde fungera tycker jag, smaken koncentreras ju som du säger vid kok i alla fall, frågan är om det fungerar med doft också.

   Radera
 2. Med tanke på hur lättflyktiga humleoljorna är vid bryggning så känns det som att en reducering kanske kan stjälpa mer än hjälpa. ;)

  Du kan ju alltid prova att göra "humlete" eller eget extrakt? Eller varför inte använda krossade pellets för att få en lite mer exfolierande effekt i tvålen? ;)

  SvaraRadera