fredag 6 januari 2012

Kan man lagra IPA/DIPA?

Den klassiska frågan, men enligt mig så går det. Allt går att lagra, sen är frågan vad det blir av det. När det kommer till IPA och framförallt DIPA så går det oftast väldigt bra, det som kan vara problem är alkoholsvaga IPO'r.

Vad är det då som händer om man lagrar en IPA/DIPA? Enligt vad jag har erfarit så brukar det ofta övergå till något som kan likna ett barley wine, har man tur så kommer det att bli en rejäl beska kvar i det hela, dessutom kan den i vissa fall upplevas som större. Man tappar dessutom ofta alla fruktighet och blommighet i dem vilket ibland kan vara uppfriskande.

Jag älskar en färsk IPA/DIPA, inget snack om den saken, men det kan verkligen vara intressant och se vad som händer om den har fått stå ett bra tag. Just nu siter jag och dricker en Stone 14th anniversary ipa som borde vara kokad för ungefär ett år sedan, är den bra då? Jotack, jädrans bra till och med, den har fått karaktären av ett barley wine med en rejäl efterbeska, beskan upplevs tillochmed ännu mer än när den var färsk. För mig som älskar beska så är det helt suveränt. Jag tycker faktiskt bättre om den lagrad än den olagrade varianten.

Jag har en känsla av att de flesta av er inte kommer att hålla med mig. Men hur många av er har egentligen provat?

4 kommentarer:

  1. Jag har provat det med ett antal olika DIPAs och resultatet är lite blandat tycker jag. Det funkar bäst för maltiga varianter då de som är ljusa och lätt maltiga tenderar att enbart tappa humlearom och uppleves som trötta.

    Generellt sätt så brukar DIPA vara bäst färsk, eller några månader gammal. Men att säga att de blir odrickbara efter nått år tycker jag också är fel.

    Ett bra exempel är den Trippel IPA som jag bryggde i oktober 2010. Den har gått ifrån att vara tok-idiot-humlad till att nu påminna om en extra IPA (något starkare dock med sina 10%). Jag tyckte dock att den nådde sin topp efter ca 2-3 månader, sen har den stadigt dalat, men den går fortarande att dricka.

    SvaraRadera
  2. Sitter just nu och dricker en alldeles för gammal Lagunitas Hop Stoopid, upplevs mest maltig och stark, den goda fruktiga humle kicken jag fick första gången jag drack denna fantastiska öl är borta :( Testat ale smith ipa flera gånger, färsk är det en av mina favorit ipor, men när den kom till bolaget var den så trött så jag hällde faktiskt ut mer än hälften i vasken.
    Kan hålla med om att maltigare dipor kan upplevas som bra efter lagring, men välhumlade barley wines bör också drickas färska, hade en provning av 5 olika bigfoot för något år sedan den nyaste var helt klart bäst, testa även FFF behemoth galet bra färsk, ok lagrad. Jag tycker inte heller att all öl lagrad öl blir odrickbar, men humle är som kaffe det bör konsumeras snabbt, jag citerar texten på pliney the elder: age your cheese not your pliney. :)

    SvaraRadera
  3. Svårt att veta om man vågar chansa. Har inte öppnat sista flaskan Hello my name is Ingrid ännu. Frågan är hur länge man vågar dra ut på det. Man vill ju avnjuta en sådan raritet vid ett fint tillfälle.

    SvaraRadera
  4. Jag har ingen större erfarenhet egentligen. Men drack en "gammal" Hardcore IPA en gång, och den hade landat nånstans mittemellan DIPA och barley wine. För lite humlekick för DIPA och för blaskig för bw.. Ingen höjdare alltså.

    Men det är alltid intressant att prova tycker jag.

    SvaraRadera