lördag 28 januari 2012

Starkaste ölen?

Häromdagen kunde man läsa att snart kommer världens starkaste vodka till Sverige och då menar jag inte alkoholmässigt utan vi använder oss av scovillescalan. 100,000 Scovilles – Naga Chilli Vodka heter den och skall innehålla den gamla rekordhållaren Naga Jolokia (eller Bhut Jolokia eller Ghost pepper som den också kallas) som tidigare var världens starkaste chilisort (numera är det Trinidad Scorpion Butch T som har rekordet). 100 000 scoville är rätt lagom, det bränner till bra, men det är inte outhärdligt.

Jag som älskar het mat och olika chilisorter men också samtidigt öl så kommer ju frågan, vad finns det för öl som är stark, eller het? Mikkellers Texas Ranger har vi ju avhandlat tidigare, och där i kommentarerna dök det upp lite fler förslag nämligen De Molen Hot & Spicy, Chili Beer från Black Mountain Brewing Company, Stern Chilli Bier och Devil's Canyon Habanero Ale. Sen har vi även den som klassas som världens starkast öl,  Ghost Face Killah från Twisted Pine Brewing Company som tyvärr bara fanns i hundra flaskor. 

Nackdelen med alla de ovanstående är att de är svåra att få tag på förutom Mikkelern som går att privatimportera. Finns det någon mer öl av starkare karaktär att få tag på i Sverige? Eller skall man behöva brygga den själv? Tyvärr framgår det inte heller hur stark den starkaste ölen är på scovilleskalan så man vet ju inte riktigt vad man skall satsa på för att slå det. Någon som vet? 

2 kommentarer:

  1. Jag tror inte att det är någon slump att de chili-öl jag druckit fokuserat mer på fruktighet än hetta: Blir det verkligen gott med chili-het öl?

    SvaraRadera
  2. Fuglebjerggaard Gårdbryggeri från Danmark har gjort mängder med chiliöl då gården också odlar chili. En del av dem jag smakat där har varit riktigt starka. Provade en med Habanero och styrkan satt verkligen kvar ifrån chilin. Tyvärr tyckte jag ölen smakade apa, även om hettan och chilismaken fanns där..

    Habanerosorter och andra riktigt starka frukter (C. chinense) brukar ha en parfymerande doft som skär sig lite med ölen. Konceptet tycker jag fungerar bäst med lite smaklösare chili och mörk öl. Abstrakt 04 är kanske lite av ett undantag men personligen gillar jag Texas Ranger bra mycket bättre.

    SvaraRadera