måndag 10 september 2012

Recension: Sigtuna - Prince of Darkness.

Väldigt mörk vätska med ett ljusbrunt skum. Inte direkt mycket till doft, men det lilla som finns där i bakgrunden är lite rostad malt och en gnutta choklad. Smaken är lite större men inte alls stor, även där rostad malt och choklad. Arom och smakhumle verkar de ha glömts i min flaska. Lite bitterhumle har de i alla fall kastat ner, så en liten beska fanns det allt på slutet. Det här är inte riktigt vad jag hade väntat mig efter alla lovord, det smakar som en blaskig porter. Var min flaska defekt? Jag kommer att prova den igen senare då det kanske har kommit in en ny kartong till bolaget som förhoppningsvis har ett annat innehåll. Bäst föredatumet var någon gång i maj, jag kan inte se vad jag har skrivit, kan det ha varit åttonde eller sjätte, flaskan är tyvärr kastad sedan länge. Den är ju några månader gammal, men inte skall väl all smak och aromhumle försvinna på den tiden (om man nu utgår från att de har kokat den ett år innan bäst föredatumet)?

Doft: 4/10
Smak: 5/10
Tidsåtgång per flaska: en kvart
Totalt: 5/10
Prisvärdhet: inte prisvärd, inte för att finns någon black IPA på systemet normalt, men köp en London porter istället så får man i alla fall en bra porter för mindre pengar.

7 kommentarer:

 1. Det är nästan lite mystik kring denna eftersom den antingen blivit sågad eller hyllad. Men smaken är ju olika som sagt var. Jag var väldigt imponerad av min flaska iallafall och tycker att det var väldigt prisvärt. Du får prova en flaska till och hoppas på bättre tur! :)

  SvaraRadera
 2. Just IPA kan ju faktiskt vara väldigt känsliga när det gäller tid. jag minns att vi på mitt jobb hade Hommelbier i kylen som ingen köpte på ett tag och när sedan någon köpte den så hade den tappat all humlebeska och smak. Bara lite svag instängd smak kvar då.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med om att jag saknade humlen som jag förväntar mig i en BIPA. Om det är tiden som tagit bort den, så är den kokad i åt helvete fel tid i förhållande till lanseringen. Inte skall en svenskproducerad öl vara humletrött redan på lanseringsdagen?

  I blindprovning hade jag sagt mild porter/stout.. Inte BIPA

  SvaraRadera
 4. Robert: Ja nått är riktigt konstigt här, jag undrar om det finns två batchar i omlopp (kanske med olika bryggdatum).

  Björn: visst kan en ipa dö, men fyra månader, borde i alla fall finnas lite spår kvar i den.

  Joel: Som vanligt slår du huvudet på spiken.

  SvaraRadera
 5. Verkar enligt misstankar på Beerswedewnforumet som att det är batch 381 som är skittrist.... Det var den jag hade också.

  Vilken hade du?

  SvaraRadera
 6. Som sagt, vet inte, men säkerligen så var det den, eftersom den verkar ha det bäst föredatum som jag antagligen hade.

  Från och med nu kommer jag att anteckna ner alla bäst föredatum och batchnummer när det skall recenseras. Dessutom inte på papper utan i digital form så jag kan läsa vad jag har skrivit.

  SvaraRadera
 7. Fattar inte detta, verkar som om det är otroligt olika karaktär på släppen av Prince of Darkness. Drack visserligen en Magic Hat Demo Black IPA före Prinsen och den var otroligt blaskig för en svart IPA. Min Prince of Darkness tyckte jag var väldigt bra balanserad, en av de bättre svart IPorna som jag druckit faktiskt.

  SvaraRadera