söndag 16 september 2012

Ingen gårdsförsälnning, men hemlevererans till hösten

Enligt Ekot idag så kommer Systembolaget att börja med försöksverksamhet av hemleverans i sex olika områden. Vilka områden det blir är ännu inte klart.

Regeringen har även bestämt att det inte kommer att bli någon gårdsförsäljning enligt det förslag som kom för två år sedan. Dock så är det en fråga som kommer att fortsätta att beredas enligt barn och äldreminister Maria Larsson. Tydligen så går inte det gamla förslaget är förenligt med Systembolaget enligt en EU-rättslig synvinkel.

Ja vad säger man? En besvikelse för att säga det milt. Hur många kommer egentligen att utnyttja hemleverans? Jag tippar på att det inte blir många då det blir en extra kostnad och tar flera dagar extra.

Det värsta är att det inte blir någon gårdsförsäljning. Vi får hoppas på att det blir en olaglig protest bland de skånska vinmakarna under nästa år som man kunde läsa i olika tidningar under veckan för att få ett beslut i EU-domstol på det. Dock så aviserade de den aktionen innan det blev klart att regeringen sa nej. Vi får helt enkelt se hur det blir. Jag är dock inte nöjd med beslutet. Det hade ju varit så trevligt att besöka ett bryggeri, gå på en visning och kunna få med sig några pavor hem. Jag tror det hade kunna leda till att bryggerierna skulle ha visningar oftare och det skulle kunna leda till att fler och fler personer får upp ögonen för vilket hantverk det faktiskt är samt att de skulle få prova öl som de aldrig tidigare har vågat prova.

Uppdaterat: Enligt DN kommer hemleveransen att kosta 250:- per gång.

2 kommentarer:

 1. Om det nu alltid är så himla enkelt och praktiskt att handla på Systemet att du anser att hemleverans är onödigt; varför kan man då inte köpa de lokala producenternas drycker på Systemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte att det är något större behov av den stora massan att få sina drycker hem till dörren då Systembolaget finns i de flesta fall relativt nära där folk bor (annars finns det ju oftast utlämningsställen som antagligen får ut varorna betydligt tidigare än vad hemleveransen skulle lyckas med).

   De lokala och småskaliga producenternas drycker kan man ju köpa på Systemet så länge producenten vill det.

   Radera