lördag 18 augusti 2012

Recension: Jeff Alworth - Ölprovarlådan.

Häromdagen fick jag en liten låda på posten från bokförlaget Känguru. Det visade sig att det var ett set med material för ölprovning.

Boxen innehåller en bok/häfte på 48 sidor, fyra anteckningsblock med en herrans massa anteckningslappar som ger provaren möjligheter att lätt beskriva en smak eller doft, en lathund med nyckelbegrepp gällande smaker och dofter och 18 stycken papperspåsar så man kan leka blindprovning (borde även fungera att använda dem som kompostpåsar [men säkerligen så är det något i materialet som gör att de inte får användas som det ]).

Det första som slår mig när jag försöker få upp boxen är att den är hur svår som helst att få upp, det är verkligen millimeterpassning på locket. När man väl får upp den så ligger pappåsarna överst och sedan kommer resterande och längst ner ligger anteckningsblocket. Allt är välordnat. Det är det ordet som kommer att genomgå hela recensionen.

Jag kollar först lite på lathunden och det är inte mycket att anmärka på där, det förklarar snabbt hur man bör prova ölen och så nämner det en hel del olika smaker och dofter, både bra och dåliga.

Anteckningslapparna hjälper verkligen till om man skall prova öl, det finns massor med fält att fylla i det avslutas med en liten "snurra" där man skall pricka in på en femgradig skala till exempel hur mycket beska det var i ölet. Problemet med lappen är att man skall få in ölets namn på ett streck som tre cm långt. Så det blir nog till att skriva den informationen på den tomma baksidan.

Trevlig bildtext från baksidan av lådan, tyvärr fotad med
frontkameran i iphonen så bildkvaliteten
är inte så bra som jag hade önskat.
Boken/häftet som följer med är skriven av Jeff Alworth (som bland annat driver bloggen Beervana i USA) och översatt av Lena Kamhed. Översatta fackböcker brukar ibland tendera att ha en hel del fel, men jag tycker faktiskt att Lena har gjort ett bra jobb, kunde inte hitta något direkt som var galet. Häftet i sig går igenom hur man provsmakar öl och ordnar en provning. Vidare går den igenom de grundläggande ölstilarna på ett enkelt och bra sätt. Varje ölstil har ett förslag till en egen provning. Det nämns även lite i slutet om mat och öl.

På det hela taget är det faktiskt en trevlig liten box som passar främst till nybörjare som börjar prova lite annan öl än den vanliga lagern samt de som är lite mer vana vid att prova öl eller den som är allmänt intresserad av drycker. Det skall dock sägas att även som rutinerad ölprovare så kan man få nytta av boxen, till exempel om man är på kalas eller liknande. Jag kan verkligen rekommendera att ge bort den här boxen i födelsedagspresent eller julklapp, kanske då även med sex stycken blandade ölsorter (har du tur så startas provningen direkt när du har gett bort den och då kanske du får ta del av din egen present).

Vill man ha mer tips på olika provningar så rekommenderar jag er att kika på Ölsvammels inlägg där han presenterar tre olika provningar. Ni hittar dem här.

Betyg: 8/10
Prisvärdhet: Prisvärd. Rekommenderat pris är 200:-, men fanns på ICA på 149:- och på Adlibris för 139:- samt på Bokus för 129:-(priserna gällde när jag skrev recensionen). Min box var ett varuprov/recensionsexemplar (men som vanligt så påverkar det såklart inte recensionen).

Nedan finns en liten demonstrationsfilm som visar innehållet (men de rackarna verkar ha öppnat lådan innan)

2 kommentarer:

 1. Bra att du anger att det är ett gratis varuprov. Men att tro att det inte påverkar recensionen är ytterst naivt. För påverkar gör det - särskilt personer som inte är medvetna om påverkan, utan inbillar sig att reklam, mutor och gratisprover inte påverkar dem.

  PS. Jag inser nu att "men som vanligt så påverkar det såklart inte recensionen" kanske är ironi och du bara lite försiktigt vill säga att du nu skrivit den positiva recension som du förväntades efter mutan. Ironi är svårt. Nu vet jag inte hur jag skall tolka recensionen...

  SvaraRadera
 2. Ironi var det inte, det kan jag lova.

  Du skall tolka recension precis som det står. Det var det jag upplevde när jag gick igenom boxen. Jag hade upplevt precis samma saker om jag hade köpt den.

  Hade boxen varit skit så hade jag skrivit det.

  SvaraRadera