onsdag 14 mars 2012

Inför Linköping Beer Expo 2012.

På lördag (17/3) är det dags för Linköping Beer Expo.

Jag kommer tyvärr inte ner till Linköping på lördag. Eller ner kommer jag, men det är högst osäkert hur jag skall komma hem, det var alldeles för många byten med SJ och dessutom var flertalet av tågen det sista för dagen. Känner jag mig själv rätt skulle jag bli strandsatt i Mjölby eller liknande. Hotell är tyvärr inte att tänka på just nu då det vankas en resa till Köpenhamn som kommer att sluka massor med pengar.

Så vad gör vi istället då? Jo vi gottas åt vad ni som faktiskt är på plats kan komma att avnjuta. Jag skall som vanligt försöka att rekommendera något att dricka hos varje ställe. Dels med den produktlista som har kommit på LBEs hemsida, men finns det ingen så kommer det att framgå och då spekulerar jag fritt så det är inte säkert att det jag nämner finns med i Linköping. Har ni några måsten så får ni mer än gärna släppa en kommentar med dem i kommentarsfältet.

Nu kör vi!

Alambic med Eskilstuna Ölkultur
Hos Alambic så bör man hinka lite från Eskilstuna, Anders DIPA på fat är ju ett måste. Annars rekommenderas Annas Red Ale som gjorde stort intryck på mig i Örebro i höstas.

BeerSweden
Här finns det väl ingen öl? Eller finns det? Den som är på plats får se.

Brekeriet
De trevliga skåningarna har nog den snyggaste montern. Dessutom har de fantastisk cider. Men när det kommer till öl så skulle jag smaka på La Bavaisienne Ambrée från Brasserie Theillier som inte fanns på Örebromässan. Där smakade jag dock Brasserie Thiriez - Etoile Du Nord som var riktigt smaskig.

Doorstep Brew
Ingen lista tillgänglig, men det kan eventuellt finnas några danska saker i montern, alternativt är det bara information samt möjlighet att teckna sig för tjänsten som erbjuds.

Elixir Wine
Här finns ingen lista, men jag misstänker att de bör ha några buteljer eller kanske till och med fat med sig av Gudeløs, riktigt smaskigt. Lista har nu kommit, jag vidhåller fortfarande Gudeløs som något man bör dricka. Annars skulle jag gärna prova den nya Hr Fredriksen Danish Red Wine.

Nils Oscar Company
Det ryktas om lagrad jubileum 15. Finns inte den med så fungerar alltid deras barley wine.

Nynäshamns Ångbryggeri
Ingen lista inlämnad än så länge. Skulle tippa på att de har Dragets kanal DIPA med sig på fat. Den kan vara värd att prova, även om jag inte uppskattade den helt fullt och fast sist när den var på bolaget. Jag har dock hört att den skall vara klart mycket bättre nu.

Närke Kulturbryggeri
Ingen lista än så länge. Jag hoppas för er skull att de har med sig ett fat Huvill. Har de med sig den, prova, en fantastiskt balanserad dubbel-ipa. Jag skulle lätt kunna tänka mig ett fat av den hemma.

Oppigårds Bryggeri
Här råder det inget tvivel. Den nya och inte ens namngivna dubbel-ipan. Skall viss bara komma på fat. Dessutom är det världspremiär på den på mässan. Så passa på. Jag är lite avis på er som får chansen att prova den.

Roel Brewery
Ett bryggeri jag faktiskt inte har druckit något ifrån. Det är ett lokalt Linköpingsbryggeri så jag skulle gärna prova allt de har för att få kläm på deras bryggstil. De ställer tyvärr in då de har haft problem i bryggeriet och inte kunnat få fram öl till festivalen.

Skebo Bruksbryggeri
Här blir jag faktiskt lite lockad av deras Herrgårds porter, även fast det faktiskt snart är sommar.

Sigtuna Brygghus
Här finns det ingen lista. Har de med några pavor av Ace of Spades 2011 så prova den, kan vara intressant och se vad som har hänt på ett drygt halvår.

Slottskällans Bryggeri
Ingen lista här heller. Lista har kommit. Zero borde de ha har de med sig, och den bör ni prova. Noll teoretisk beska, men fasiken så mycket mer i praktiken. Jättebra helt enkelt.

Strömsholms Brygghus
Ni som är första på plats måste vertikalprova deras Malakias från 2010 och 2011.

TWC Dryckesutbildning
Ingen lista. De borde ha med sig något från det Lille bryggeri. Prova de.
Lista har nu kommit, Det lille bryggeri var med, prova då deras bryg 200, om den finns kvar. Annars är jag nyfiken på Black Force One Bourbon Barrel Edition.

VilleValla Pub med Brill & Co och Great Brands
Hittar ni inget annat att dricka under mässan så lär ni nog göra det här. Jag har en känsla av att det lär finnas massor av gott. Det skulle inte förvåna mig om Omnipollo/Evil Twins Russian roulette finns på plats och säkerligen någon Stone produkt. Lista har nu kommit och visst är det så att det Russian är på plats. Dock inget från Stone. För att kasta in lite mer roliga produkter så kan jag nämna Mikkellers Ultramate 1000 och Ska Modus Hoperandi.

Wicked Wine
Har ni inte provat Labyrinth än så är det en order att göra det. Har ni provat den så skulle i alla fall jag vara nyfiken på Sierras 30th black barley.

Ängö Kvartersbryggeri
Här är det väldigt intressant. Prova Alla Tiders Ängöl mot deras Alla Tiders Ängöl Qlean som har ett extremt rent vatten för att ta upp så mycket arom och smak-humle som möjligt. Har de lyckats? Har det blivit några andra konstigheter när vattnet är så rent?

Provningar
Där står mitt val mellan Imperial då jag gillar extrema öl eller så årgångsöl, det är alltid kul att prova äldre saker och se vad som har hänt. Kolla vad som finns kvar när ni är på plats, jag tror nog bägge två kan vara tillräckligt intressanta.

Sammanfattning
Det känns att sommaren är på väg, jag dras mycket åt IPA/Dubbel-IPA-hållet just nu vilket märks ovan. Det verkar helt klart bli en otroligt bra festival och jag är lite småsur faktiskt att jag inte har möjlighet att komma. Nästa år, då lovar jag att jag kommer ner!

Tyvärr har Motala brygghus fått ställa in sin medverkan på festivalen.

5 kommentarer:

 1. I'm not sure why BeerSweden (which is a blog of course) got included in the list of breweries. I won't be selling any beers this weekend. I will however be drinking several of them :)

  SvaraRadera
 2. Not all are brewers, but they all have somthing to do with beer in one way or another. And hey, how knows, you might have a few bottles of the lager you and trew brewed to share with the people in Linköping :).

  SvaraRadera
 3. I wouldn't inflict that on anyone. If you drank Abba-riginal Lager now it would drop you where you stood.

  SvaraRadera
 4. You are included as a part of the fair Darren, spreading the beer-word across Sweden!
  And hold your horses, I'll be posting some amazing beer lists on the Beer Expo webpage shortly!

  SvaraRadera
 5. Vad gäller Sigtuna Brygghus så kan jag tipsa om att Midvinterbloten har vuxit till sig på ett mycket trevligt sätt sen i julas. Nu vet inte jag om den kommer att finnas i Linköping iofs - men det borde den göra!

  SvaraRadera