måndag 23 januari 2012

Debatt: Många nya öl, bra eller dåligt?

I fredags kunde man läsa på danska nyhetssidan beerticker.dk hur många nya danska öl det kom förra året. Flest gjorde inte helt överraskande Mikkeller (även om de flesta av dem inte är kokta i Danmark). Totalt blev det 616 nya öl.

Frågan är finns det någon statistik över hur vi i Sverige sköter oss på att ta fram nya öl? Hur många nya svenska kok kom det förra året? Jag misstänker vi ligger långt efter danskarna. Jag skulle kanske tippa på runt 100-200 nya släpp under förra året.

Är det bra eller dåligt att det kommer så många nya sorter hela tiden som det görs i Danmark? Hinner bryggarna eller recepttillverkarna verkligen testa sina brygder ordentligt eller släpps det ut  mycket saker som inte är bra eller hyfsat ok bara för släppandets skull?

Jag ställer mig positiv till nya öl, så länge det är bra kvalitet på det som släpps. Merparten av de nyheter jag drack under förra året var bra så än så länge tror jag inte att det någon större fara och jag hoppas inte det blir det i framtiden heller.

Vad anser ni om det hela? Är det någon som sitter på siffror på hur många nya öl som gjordes i Sverige förra året?

5 kommentarer:

  1. Eftersom det är så lugnt får jag väl slänga in en pinne på brasan..

    Jag ser det inte som något självändamål att komma ut med så många öl som möjligt. Däremot tror jag att den brist på hantverksöl som rådde i flera decennier har lett till en väldigt stor kunskapstörst och nyfikenhet nu, och en vilja att utforska vad som händer om man gör si eller så. Det tror jag är en av anledningarna till att det kommer så många nya öl. Därför ser jag det också som ett positivt tillskott till den gemensamma kunskapen i branschen och på marknaden.

    Däremed inte sagt att man kan strunta i kvalitetsmedvetenheten. I det läget vi befinner oss i nu tycker jag alla aktörer har ett gemensamt ansvar i att upprätthålla god kvalitet, eftersom det riskerar att skada förtroendet för branschen som helhet om det kommer ut massa öl med undermålig kvalitet som ska sälja bara för att det är hantverksbryggt eller närproducerat.

    SvaraRadera
  2. Här var det klart tommare än vad jag trodde.

    Argumentera mot Marc kan jag inte göra då han är rätt ute.

    Är verkligen ingen annan som har någon form av åsikt?

    SvaraRadera
  3. Mina tankar i detta ämne (blir 3 varianter)....

    1. Att släppa massa olika öl bara för att släppa nya sorter blir oftast inget bra....risken är då att man sänker sitt eget varumärke. Vill man exprimentera med bryggningar (för det är jävligt skoj att göra det ;) , så blir det väl oftast mot krogsegmentet, vilket Närke tex gör bra. "Hej jag heter Hampus", Bäver och Gransus tex..... Inget man skulle köpa massa flaskor av, men kul att prova.

    2. Det har dykt upp massa bryggder/bryggerier (både Svenska och Importerade), som i mitt tycke inte håller den klass på sina produkter som man kan förvänta sig....framför allt inte prisk kontra kvalité..... Här tror jag att många skulle tjäna på att sikta in sig på att göra något bra istället för att försöka göra en hel portfölj på en gång. Exempel på bra här får bli PangPang, de misslyckade vill jag inte hänga ut här.

    3. Systemet som Systembolaget har med sina offereringar (kravspec på ren svenska), gör att samma öl ofta klan släppas under flera namn, bara för att passa en lansderingsslott..... Tänker tex på sigtunas Summer IPA som kommer tillbaka nu under våren med annat namn.... sen har några danska öl (tack för dem Brill) som fått "namnbyte" bara för att komma upp på hyllorna....

    SvaraRadera
  4. Experimentkok har jag absolut inget emot, snarare tvärtom, jag kommer själv göra en hel del galna saker i år om allt går bra :). Det jag är emot är att släppa saker som inte bra eller ens fullständiga bara för att få ut saker på marknaden.

    Vissa öl är för högt prissatta i förhållande till det man får för det skall kännas värt för konsumenten. Det är bland annat därför jag allt som oftast droppar prisvärdhet på det jag recenserar. Oftast så är det skäliga pengar, men ibland brakar det iväg av en eller annan orsak som är svårt för oss konsumenter att få inblick i.

    Det är en del av spelreglerna på vårt kära monopol så det är inte mycket att invända mot, utan bara acceptera att så är fallet. Sen att det råkar komma in bra öl på det sättet är väl inte helt fel.

    SvaraRadera
  5. hallå, här kommer ett inlägg i ämnet.

    experimentlustan tycker jag är bra, även om den i sig förstås inte har nåt värde. visst går det flera sämre öl på en bra, men det ligger väl i själva sakens natur. jag fattar det som att öltypsutvecklingen bara har börjat, men jag har kanske fel.

    vad gäller kvaliteten på ölen i allmänhet, så finns det väl en hel del att jobba med. främst bör bryggerierna vara mer restriktiva med vad man skickar iväg. jag minns ännu NOs trippel, om jag säger så. däremot får man väl som microölskonsument räkna med dåliga flaskor lite här och där. har för mig att en gammal räv i branschen hävdade att öl inte ekonomiskt går att 'micro'tillverka. kanske kan man invända: jo, om konsumenten bistår med en liten buffert för misslyckanden etc.

    SvaraRadera