torsdag 14 mars 2013

Varför finns det inget barley wine i det fasta sortimentet?

Frågan är ganska enkel, varför finns det inget barley wine i det fasta sortimentet hos Systembolaget? De flesta andra större ölstilar är ju representerade, men inte barley wine.

Visserligen finns ju beställningssortimentet och där då främst Nils Oscars barley wine, annars är det relativt tunnsått på alternativ som man kan styckeplocka, men det skulle vara så bra om man kunde bara slinka ner på systemet när suget kommer och plocka med sig en pava oavsett vart i Sverige man bor.

Finns det några andra bra och jag menar då bra barley wine som man kan köpa styckevis i beställningssortimentet som jag har missat? Vad tycker ni, borde det inte finnas iaf en variant i det fasta sortimentet, i alla fall nu år 2013 då ölintresset är tämligen stort i landet?

14 kommentarer:

 1. Jag vet inte om det är tillgängligt året om, men Bötet går att beställa styckevis just nu i alla fall.

  Med tanke på att det finns hundratals ljusa lageröl som smakar nästan likadant i ordinarie sortimentet tycker jag det borde finnas i alla fall en representant i beställningssortimentet av nästan varje öltyp man kan tänka sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte Systembolaget själva som styr över vad som ska finnas i beställningssortimentet, det är upp till leverantörerna att själva lägga in vad de vill där.

   Bötet går inte att beställa året om, den har nyligen släppts i ett litet parti bara.

   Radera
  2. I det tillfälliga (oftast i små partier) sortimentet dyker det upp barley wine titt som tätt, men de tar slut rätt fort.

   Radera
 2. Det kommer en svensk barley wine i fasta sortimentet i december :)

  SvaraRadera
 3. Old Tom finns. Det är en blandning av en barley wine och old ale. Finns i fasta sortimentet. Annars är det tyvärr lite tomt. Märkligt kan tyckas då det finns en hel del imperial stout.

  Jag skrev om Old tom på min blogg här:

  http://fatflaska.blogspot.se/2013/03/old-tom-systembolagsol.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det närmaste man kan komma antar jag.

   Radera
 4. Samma sak med DIPA, har varit saknad länge och kommer först i juni. Så efter årets slut har vi 1 BW och 1 DIPA, fortfarande väldigt "dåligt" och lite med tanke på hur populärt det är, ogillar att bolaget tar så himla lång tid på sig att utveckla sitt sortiment, bör ju vara enkelt att se efterfrågan när BW och DIPA är flyger ifrån hyllorna på exklusiva släppen. Finns ju massvis bra att importera och stoppa upp på hyllorna, sen har vi många bra bryggerier i Sverige som säkert gärna producera BW och DIPA till bolaget.

  Kort sagt, bolagets sortiment borde förändras oftare och snabbare och det hänger nog främst på dom som jobbar med det men även hur regelverket kring det hela är utformat.

  Vi ölnördar ser säkert gärna en slakt i blask lager-sektionen, om den nu säljer så bra som bolaget säger och att det är efterfrågan som styr sortimentet så får vi väl acceptera det, som ölnörd kan jag däremot offra större delen av veteölen, veteöl är något som jag nästan aldrig ser att nån annan köper eller hör att dom dricker och själv gör jag det bara nån gång då och då, tycker den har väldigt stor plats på bolaget, så bort med lite veteöl och in med DIPA och BW så blir sortimentet bra mkt roligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Mohawks Extra IPA och Sierra Nevadas Torpedo kan väl klassas som DIPA - och finns i tillsvidare-sortimentet. Men visst vore "trevligt" med ändå fler alternativ, Neb' skulle vara rätt skön att ha lättillgänglig..... :D

   Radera
 5. Tur man jobbar i en butik som har en barley wine året om. Slipper vi det problemet här iaf. ;D

  SvaraRadera
 6. Wtf - Baronen är bäst (OK går inte att beställa för tillfället?) / Nisse666

  SvaraRadera
 7. I december kommer även en svensk Rauchbier in i fast sortiment. Jag kan hålla med om att sortimentet förändras väldigt långsamt, men det beror förmodligen på att 98% av all såld öl fortfarande är volymproducerad internationell öl. Jag höll på att säga ...lager, men det finns ju som sagt en del veteöl och engelsk ale med.

  Vilka fler ölstilar borde komma in i fast sortiment?

  SvaraRadera
 8. Stefan: mer fruktöl, pröva med nya svenska smaker tex lingon / Thomas

  SvaraRadera