lördag 18 februari 2012

Recension: Amager Nitro & Black Nitro

Det har rensats lite i ölkällaren och då hittades ett par flaskor Amager Nitro och Black Nitro. De köptes i augusti 2010 och hade till min förvåning bäst före datum i juli 2012. Hur har de överlevt så länge? Fungerar bäst före datumet?

Vi börjar med Nitron. Den är grumligt orange och massor med härlig jästfällning. Doften har grape, tall och en liten sötma. Smaken har grapefruktskal och en liten sötma. Det hela följs av en riktigt härlig efterbeska. En riktigt trevlig dubbel-ipa. Den har dessutom klarat lagringen väldigt bra. Jag tror till och med att beskan kan ha ökat något, medans grapen har sjunkit lite. Fortfarande riktigt bra.

Nu över till Black Nitron. Mörkbrun på gränsen till svart i färgen med ett beiget skum, massor med jäst i flaskan. Doften är kaffe och apelsinchoklad. Smaken har detsamma och även en stor efterbeska och lite alkohol. Riktigt bra när den är färsk, men den lagrade flaskan, ja där har det hänt en hel del, efterbeskan är i det närmsta helt borta, borta är all form av citrustoner, kvar är det bara en väldigt lättdrucken flytande typ Toffifee. Inte alls obehaglig, men färsk var den klart mycket bättre.

Sammanfattning av betyg:
Nitro, färsk: 8/10
Nitro, lagrad: 8/10
Black Nitro, färsk: 7/10
Black Nitro, lagrad: 6/10

Så ser man på det hela taget så fungerar den vanliga Nitron att lagra, medan Black Nitro skall drickas så fort det bara går. Synd att jag inte har några fler flaskor, det hade varit roligt att prova dem ett år efter bäst före datumet också. Nåja, det kanske kommer fler möjligheter framöver att köpa några buteljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar