torsdag 9 februari 2012

Ölböcker på bokrean

Nu är det inte långt kvar innan bokrean går av stapeln. Nätbutikerna har redan tjuvstartat genom att man kan förboka sina böcker.

Hur ser det då ut på ölboksfronten på rean? Det är inte många böcker som finns med, men vi går igenom de få böcker jag faktiskt har hittat.

Boken Öl : kunskap ger mersmak som är skriven av bloggaren Peter M. Eronson. De är en bok som jag faktiskt gillar, den är otroligt lättläst och skriven på ett roligt sätt. Jag kommer på  mig själv titt som tätt sittandes och läsa den här boken, även om jag kan det mesta redan, men den är som sagt roligt skriven. Perfekt om man är nybörjare. 65:- kostar den hos Adlibris och hos Bokus kostar den 59:- och det är den väl värd.

På Bokia hittar jag boken Öl från hela Världen (small edition) David Bennett och Robert Jackson, priset för den är 79:-. Jag fick boken i julklapp och jag tycker att den är sådär. Visst det är lite kul att bläddra och se vad man har druckit för öl, men det känns som om den saknar många bryggerier och öl. Jag skulle nog inte köpa den igen. Är man helt ny på det här med öl så kan det väl kanske vara en bra knuff in i ölvärlden.

Svensk ölbok av Örjan Westerlund finns både på Bokia (89:-) och på Bokus (75:-). tyvärr har jag inte läst eller bläddrat i den. Enligt beskrivningen så skall det vara "en underhållande och riklig blandning av svensk ölkultur, litet tillverkning och många intressanta faktarutor tar han läsaren runt på det som är av intresse kring öl idag i Sverige". Det här är en bok som jag faktiskt funderar på att köpa då den verkar lite rolig.

Bokia har även boken Ölboken för 129:- som skall vara enligt beskrivning "En unik guide till över 2000 ölmärken från hela världen.". Återigen en bok jag inte har läst eller bläddrat i.

I de mer fysiska boklådorna så hittar jag hos Akademibokhandeln en bok som heter Ölboken, all världens öl av någon okänd författare. Jag kan inte finna den boken någonstans på nätet. Så jag har ingen aning om vad det är, men enligt noteringarna till boken skall det vara "fakta, historia och smaknoteringar på mer än 1700 ölsorter". Priset för den är 99:-. Den finns längst ner till vänster på sidan 34 i deras broschyr. Det kanske är en gammal upplaga till den boken som nämns ovan?

Hittar ni några andra böcker? Är det några som ni tycker är läsvärda av de som finns på rean?

3 kommentarer:

 1. De två olika "Ölboken" är helt klart samma (men olika upplagor), "runtomkringtexterna" på framsidan är ju identiska.

  Jag har den (den versionen som finns hos Bokus) och den är trevlig att hålla i, men urvalet av bryggerier och vilka av deras öl som presenteras känns ibland lite konstigt, och jag tror mig minnas att jag hittade en del irriterande faktafel i den.

  SvaraRadera
 2. Har samma bok och kan bara hålla med Angantyr.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte Ölboken var trevlig då den fokuserade rätt så mycket på amerikanska mikrobryggerier som (åtminstone jag) inte hade träffat på ännu. Det var även trevligt med kartor som visade på var alla bryggerier låg, med föreslagna resrutter. Tycker ändå att det är en köpvärd bok för endast 129 kr!

  SvaraRadera