onsdag 1 februari 2012

Reflektioner över dagens släpp (första februari)

Så här runt en timme efter släppet idag så summerar jag ihop hur det verkar ha varit.

Vi hemsidan hade bara möjlighet att köpa saker från T6/T7-modulen. T5-modulen som hade utlovats från presshåll på Systembolaget var inte möjlig att handla från online.  Numera är det borttaget att man bara fick köpa en flaska första dagen. Jag misstänker att det är affärssystemet som inte klarade av att särskilja det för en enda dag så därför är det helt släppt. Personalen i butikerna har generellt inte koll på att den är släppt så det är bara att stå på sig om det är så att de inte har utbildat sig. Dock finns det faktiskt vissa som har gjort sin läxa och kunde det hela.

Webbeställningen som jag provade nu i skarpt läge var väldigt skakig, fick en hel del felmeddelanden på vägen mot beställningen och bekräftelsen. Dels fick jag interna fel på sidan när jag klickade på kundvagnen. Dels fick jag ett meddelande som gjorde att jag fick skrämselhicka, det löd som följer: 
 "Vi har tagit emot din beställning, men för närvarande har vi ingen kontakt med ordersystemet. Därför kommer du att få en bekräftelse med e-post innehållande ordernummer så snart det är möjligt."
Ett mail kom dock tio minuter senare med ett ordernummer så jag hoppas det har gått igenom. Jag har dock safe'at och beställt några av de varorna jag absolut måste ha i butik när jag ändå var där och beställde saker från T5-modulen. Det blir intressant och se om det fungerar och när sakerna kommer. Det tar enligt sidan åtta dagar och det gjorde det när jag provad med en beställning i december. Vilket är väldigt konstigt iom att det skickas från depån precis som det man beställer i butik och då tar det  bara två dagar.

I övrigt då, hur såg det ut i de fysiska butikerna? Även denna gång väldigt mycket ölfolk i köerna enligt rapporter. Det plockas som vanligt många flaskor i Göteborg och Stockholm medan i Malmö är lagren nästa orörda i förhållande hur det ser ut i de andra städerna. Kanske är dags att börja fundera på att låta Malmö bli av med sin vinkällarbutik och flytta den någon annanstans? I Övrigt verkar det faktiskt ha varit rätt lugnt den här gången, ingen större kaos i butikerna. Förutom tydligen i Karlstad där det var närmare upplopp än en vanlig Systembolagsdag.

Flaskmässigt så verkar det vara mest tryck på Abstrakten och Mikkeller/Three Floyds BooGoop. Jag tror nog att de kan vara helt slut när Systembolaget stänger idag (förutom i Malmö). I T5 modulen verkar det inte helt oväntat vara Stones Double Bastard som lockar mest.

Fick ni tag på allt ni ville? Hade ni problem med beställningen via nätet? Hade ni problem med butikspersonal som vägrade låta er köpa fler flaskor?

12 kommentarer:

 1. I think they should move the Malmö vinkällarbutik up to Umeå with immediate effect.

  SvaraRadera
 2. No Darren, Umeå have you,so that town can not have it all! we need a nice big store in Jönköping.
  Jag fick beställa allt jag ville och i den mängd jag ville så inga problem här inte. Underbaraste kommenteran var från min systembolagspersonal. "Tyst nu så jag kan få igenom din lista snabbt så ingen annan hinner köpa slut och jag fattar inte varför jag inte kan få bekräfta alla poster från depån utan måste ta dom en och en..."

  SvaraRadera
 3. Även om de inte skulle få för sig att ta bort vinkällarstatusen i Malmö borde man kanske se över tilldelningen i den butiken, i alla fall på ölsidan. Det är lite galet att det gång på gång tar slut i Stockholm och Göteborg samtidigt som det nästan är orört i Malmö. Med webbförsäljningen och avskaffandet av max 1 flaska första dagen borde det inte vara något problem heller, bättre i så fall med fler flaskor i depån.

  Blev lite besviken över att inte kunna beställa T5 via webben men min beställning i övrigt (nöjde mig med boogoop och ekporter) gick bra i alla fall. Får väl ta mig till ett bolag för en double bastard i alla fall.

  -Jimmy

  SvaraRadera
 4. Hade dom haft det i Helsingborg istället för i Malmö då hade det nog gått lite mer flaskor.

  Det är mycket lättare och bara beställa via deras hemsida.
  Hade inga problem där, men jag gjorde min beställning 1 timme efter släppet.

  Mikkeller Three Floyds Boogoop
  Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Wet Hope Ale
  Oppigårds Ekporter
  Abstrakt 08

  Är precis beställt, Stones Double Bastard vet inte varför men jag blev väldigt intresserad av denna.

  SvaraRadera
 5. Darren: Just move the store somewhere north of Skåne! They already have the bridge.

  Janne: Jönköping verkar vara the place to be när det kommer till beställningar, hoppas den personalen blir årets personal!

  Jimmy: De har faktiskt sänkt tilldelningen till Malmö, men det går baske mig inte åt ändå. En fördel är att det brukar gå att kunna plocka flaskor därifrån en vecka efter släpp (om nu Malmöpersonalen orkar skicka flaskorna, vilket brukar vara si och så med det).

  SvaraRadera
 6. Andreas: Helsingborg skulle nog faktiskt också fungera faktiskt.

  Bra att beställningen fungerade via hemsidan. Vid släpptid så var det nog lite trångt på servrarna, men det är ju kul att de får ett stresstest i realtid :)

  SvaraRadera
 7. Gick smidigt att beställa, fick endast två felmeddelanden.
  Men man borde absolut kunna beställa T5-nyheter också!

  När jag provade att göra E-Beställning i December fick jag det levererat på två dagar.

  För övrigt så tycker jag att Malmös vinkällarbutik kunde flytta till Finspång ;-) Fast vinet kunde lämna kvar i Malmö.

  SvaraRadera
 8. Jag gjorde en beställning av Flying dog-lådan via telefonen samtidigt som jag stod i ölkön i Nordstan i Gbg och det funkade finfint, hoppas bara den kommer...

  SvaraRadera
 9. Personalen är nog intee alltid så välinformerad. I Nordstan Göteborg undrade dom varför vi stog i kö när vi kunde beställa på nätet? Uppenbarligen ovetande om att T5 inte fungerade den vägen. Beställd dessutom ett Mixpack de Luxe från Brekeriet och fick samma meddelande som Humligheter. Dock kom bekräftelse ganska snart därefter.

  SvaraRadera
 10. I T5-butiken i Linköping var det bara Double Bastard Ale som var slut vid 11:30. Och den skulle jag i alla fall inte köpt.

  på nätet beställde jag en Abstakt och en mixlåda från Flying Dog.

  SvaraRadera
 11. Rogge: Jaså minsann, leverans på två dagar, det var intressant, tog som sagt runt åtta dagar för mig att få hem det i december. Skall bli spännande och se om det går snabbare den här gången.

  Johan: Inte dumt alls, lite multitasking har aldrig skadat.

  Anders: Mäh, de som är en finbutik och allt, de om några borde väl ha koll på det senaste, om det inte är så att det faktiskt har gått ut något meddelande till butikerna (iom att pressavdelning sa att det skulle gå).

  Bark: Det var friska tag att den tog slut så fort, jag har iaf beställt en för att se vad det är då jag inte har provat den själv. Gissade på att den skulle vara slut i min T5-butik vid 12, bommande med en timme ungefär.

  SvaraRadera
 12. Naturligtvis ska Malmö ha kvar sin vinkällarbutik, det är en fröjd att kunna glida dit efter jobbet utan att stressa och köa utanför och ändå kunna plocka på sig vad man är sugen på :)

  SvaraRadera