fredag 29 juni 2012

Recension: Stockeboda Gårdsbryggeri - IPA

På midsommar drack jag lite blandade svenska ipor som finns att beställa till samtliga butiker. Så här en vecka efter kör vi den första recensionen på dem.

I glaset är det en mörkorange vätska, nästan så det drar åt det brunare hållet (ännu en öl i klassen IDA [India Dark Ale] eller kanske IBRA [India BRown Ale]. Doften är rostad malt och russin. Smaken är även den rostad med inslag av torkad frukt, lakrits och en gnutta citron. En liten beska dyker upp på slutet. En mycket märklig IPA, jag hade inte gissat på IPA om jag hade blindprovat den, snarare en lättare och ljusare stout eller ett barley wine gjord på rostad malt. Den fungerade dock bra på midsommar så den intogs till jordgubbstårtan som serverades precis i lagom tid. Den är alldeles för konstig, så jag kommer inte att köpa den igen, tyvärr.

Doft: 5/10
Smak: 5/10
Tidsåtgång per flaska: 30 minuter
Totalt: 5/10
Prisvärdhet: Inte prisvärd,  för 28,50:- kan man hitta mycket roligare saker i Systembolagets katalog. Denna flaska togs hem med hjälp av att de lokala och småskaliga produkterna skall skickas över hela Sverige hos bolaget.

8 kommentarer:

 1. Finns det någon riktigt bra svensk IPA tycker du? Jag har inte träffat på någon som kan mäta sig med de flesta amerikaner än eller ens våra Nordiska grannar. Nøgne, Ægir, Mikkeller gör ju riktigt goda.

  SvaraRadera
 2. Spontant skulle jag säga att den bästa "vanliga" ipan är slottskällans zero, sen är det nog hantverksbryggeriets bödeln. Den första mer aggressiv och den andra mer charmig.

  Bästa dubbel-ipa är nog mohawks eipa och Eskilstunas Anders.

  SvaraRadera
 3. Bödeln över Hop Yard / Indian Tribute? Själv skulle jag nog sätta Hop Yard överst, eller möjligen nån av Dugges lite mindre vanliga (High Five!, Holy Cow!, Bollox!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut över Hop yard i min bok iaf. Indian tribute har jag inte druckit än. Den måste helt klart beställas på måndag och provas.

   Dugges High five är den enda av dugges ipor jag har druckit och den var inte dålig, men jag håller ändå bödeln högre än den, charmfaktorn är så hög. Holy cow bör jag få under nästa vecka och prova, hoppas verkligen på den. Bollox lär man dock få vänta lite längre på antar jag, men den ser jag också fram emot att testa.

   Radera
 4. Sven-David Svensson30 juni 2012 kl. 16:13

  Jag vågar inte köpa ölen från Stockeboda Gårdsbryggeri då de har varit infekterade. De öl som jag drack var Stockeboda ljus Ale samt Stockeboda Singel Malt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var iaf inte infekterad, bara otroligt fel ute när det kommer till stilen.

   Radera
 5. Drack deras IPA på Malmö brygghus under deras festival helg, "små bryggerier - stora öl". Måste säga att deras IPA var kvällens sämsta upplevelse av drygt 30 avprovade sorter. Tyvärr skrämde den även bort mig från deras övriga sorter också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog bara hålla med där tyvärr, helt klart bland det sämsta svenska ipor jag har druckit.

   Radera