fredag 10 juni 2011

Det blir dyrare med öl framöver.

Spannmålspriserna kommer att gå upp under året tack vare på grund av dåliga skördar. Som om inte det vore nog så kommer det bli dåliga skördar vad det gäller humle. Så prishöjningar är att vänta. Spannmålspriserna beräknas gå upp 5-10% och humlen kanske till och med ännu mer. Dessutom om den nya skatten på öl inträder så bidrar även den till dyrare flaskor och burkar.

Nu hoppas vi på att det bara blir minimala höjningar i slutändan. Annars får vi bita i det sura äpplet och öka ölbudgeten.

Nu är det dock inte bara öl som kommer att vara ddrabbade i år. Även sprittillverkning dras med i det hela och vinproduktionen i år kommer inte bli bra på grund av köld.

Tråkiga nyheter på en fredag, men förhoppningsvis dyker det upp roligare nyheter under dagen.

5 kommentarer:

 1. Som producent så hoppas vi att det inte kommer att påverka allt för mycket. Våra leverantörer av malt (Thomas Fawcett) höjde inte priserna i år på Maris Otter p g a att priserna var satta året innan. Däremot har specialmalterna ökat något.

  Humlen från förra skörden har blivit mycket billigare - i alla fall den vi använder.

  Sedan så har naturligtvis kronan spelat en stor roll att vi på Ocean under våra år knappt höjt priserna för inköp för våra kunder. Då vi köper de flesta råvaror i pund så spelar det naturligtvis en stor roll att då vi startade i slutet av 2007 låg pundet på 14,60 och senaste maltbeställningen på lite över 10 SEK.

  Större påverkan kommer skattehöjningar att ha, både den som genomfördes senast på cirka 12% och att man nu pratar om en ytterligare höjning.

  Vi får hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och inför progresiv beskattning för producenter enligt rekommendationer från EU. Ex Tyskland, Irland, Storbritannien har följt denna linje med lägre beskattning av "mindre" producenter.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. Bryggare Bing, det glädjer mig att höra att det ännu inte har blivit några justeringar uppåt i priserna. Jag håller tummarna för att det fortsätter så.

  SvaraRadera
 3. "tack vare dåliga skördar". Jag skulle nog säga pga =)

  Får verkligen hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga angående den nya ölskatten..

  SvaraRadera
 4. Haha, så sant som det är sagt, skyller på trötthet :)

  Ja det är inte vettigt med en sådan skatt faktiskt. Tänker t.ex. på de stora jättarna som skeppar ner sin öl till Tyskland för att Svenskar skall kunna ta hem den igen till mycket lägre pris. Känns inte bra, och dessutom inte miljövänligt. Kanske dags att införa vägtullar vid färjelägren för att miljökompensera? Men det är ett helt annat sidospår :)

  SvaraRadera
 5. Håller med. Skattelättnad är på sin plats :)

  SvaraRadera