söndag 27 maj 2012

Resultaten från SM i hembryggning.

Här är resultatet från SM i helgen. Resultatet är plockat från Svenska hembryggareföreningen.

1:a plats
De Volle Maan Geuze, Geuze - Jakob Carlström

2:a plats
Svart som själen, Dry stout - Henrik Kristedal och Pernilla Zacrisson

3:e plats
Vete Hut, Weizenbock - Peter Herzig och Helena Söderlund


Grattis till samtliga! Det kommer att bli kul att få prova geuzen under nästa år när den kommer på bolaget (för den regeln är väl inte borttagen?), man är ju inte direkt bortskämd med en geuze från Sverige på bolaget.

7 kommentarer:

 1. Alla tre var ytterst kompetenta och välsmakande öl, kan jag rapportera.

  SvaraRadera
 2. Det glädjer mig att höra. Synd bara att jag inte kunde vara på plats och se spektaklet och kanske smakat på dem (om de var på plats vill säga och inte bara lämnat in det till domartävlingen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väldigt dålig koll på vad som var med i Folkets val.

   Radera
 3. Ingen av de där var med i Folkets Val. Lite synd, men man får vänta tills den kommer på bolaget istället, för jag tror att den regeln är kvar även i år.

  SvaraRadera
 4. Det är ingen regel eller ens ett pris att "få brygga sin öl och komma på bolaget", tyvärr.

  För vem skall tvinga ett bryggeri att brygga en SM-vinnare? Shbf har ju heller inget eget bryggeri. De flesta gångerna då detta har skett är det antingen ett bryggeri som frivilligt anmält sig, eller så har hembryggaren i fråga som vann själv tagit kontakt med ett bryggeri och fått sin öl bryggs.

  Förra årets Barley Wine har inte blivit bryggt, jag pratade med ena killen om det och det fanns ett bryggeri i Sverige som sagt sig kanske kunna ställa upp och göra denna, men inga andra bryggerier ville befatta sig med den tydligen.

  När det gäller en geuze har jag svårt att se ett bryggeri som vill dels ta risken att dra in dessa bakterier och jässtammar i sitt bryggeri, eller för den saken lägga ner den tid som krävs innan allt är klart.

  Kanske kan man se sig om utanför Sveriges gränser och få den bryggd i Pajottenland?

  Hursom, jag satt med i domarjuryn i Göteborg som dömde surölen och var alltså med och röstade fram denna typriktiga och trevliga geuze till guldet. Kul att den dessutom tog hem titeln i SM, liksom det barley wine jag som domare i Göteborg fick prova förra året och som även den vann allt. Ibland är det vi domare som vinner på att lägga ner en stor del av vår fritid, vissa av ölen är helt klart en ära att få prova.

  Kanske är en trend, nästa år får vi se om en av de klasser som Göteborgarna dömer vinner titeln igen? =)

  SvaraRadera
 5. Bra kommentar gnoff, jag visste inte att det var så och tänkte inte heller på att det var en suröl. Men Hantverksbryggeriet brygger ju en lambic. De kanske är mer benägna att ta sig an detta?

  SvaraRadera
 6. Oj, här har det kommit kommentarer som jag inte har blivit aviserad.

  Det stod i pressmeddelandet att SHBF skulle försöka hitta ett bryggeri som ville brygga den. Vi får se vad som händer i frågan.

  Så det är hos Göteborgs jury man skall hamna alltså :).

  SvaraRadera