torsdag 1 november 2012

Reflektioner över dagens släpp 1/11

Denna otroligt gråa och trista dag råkar vara första november och då är det dags för ännu ett släpp på Systembolaget.

Hur var det idag då? Som det ser ut på lagerstatusen (om nu lagerstatusen stämmer på hemsidan) så verkar det har varit otroligt lugnt på de flesta ställena i Sverige. Jag har inte heller fått några rapporter som motbevisar det hela. I skrivande stund ser det ut som om det finns relativt mycket kvar av det mesta.

Problemet med Systembolagets hemsida fortsätter dock. Det är otroligt knöligt att få igenom sina beställningar och det kan dyka upp diverse felmeddelanden. Konstigt tycker jag, för så många borde inte vara online samtidigt och beställa. Jag har sagt det förut och jag hoppas jag slipper säga det igen, Systembolaget, bygg ut servrar och annat som påverkar web-bestälnningen.

Det som verkar ha gått åt mest är St Bernardus Abt 12 och Innis & Gunn Winter Treacle Porter. Den första lite överraskande, men den andra inte alls. Sämst har det gått för International arms race.

Frågan kvarstår från förra månaden, vad är det som gör att rusningarna som var i våras uteblir? Har vi blivit mätta på finöl? Kommer det för mycket så man inte vet vart man skall börja? Eller är det att det har blivit bistrare tider?

Hur upplevde ni dagen ute i butikerna och på nätet? Var det kaos eller var det dölugnt?

20 kommentarer:

 1. Reflektioner från Linköping Tornby (T5).

  Jag var av olika anledningar där redan innan butiken öppnade och det var kanske 30 personer som stod i kö.

  I stort kan dessa delas upp i 4 grupper:

  * De som kommer dit varje morgon klockan 10.

  * De som kom dit för whisky, framför allt 2009 års Mackmyra verkar ha lockat.

  * De som var där för Innis & Gunn-släppet

  * Och så vi som botaniserade bland ölnyheterna i stort.

  Inget öl verkar ha tagit slut första kvarten i alla fall. Och som vanligt verkar intresset för vinnyheterna vara i stort sett obefintligt.

  SvaraRadera
 2. Mackmyra nämnde jag inte ens, men det brukar ju alltid vara en hyllvältare.

  De som brukar komma dit vid tio varje morgon finner det alltid lika intressant att folk köar. Det är inte sällan man får höra "är det rea idag eller?"

  Jag som kommer från vinhållet från början tycker att vinsläppen är totalt oinspirerande nu för tiden, dessutom är de viner som verkar någorlunda vettiga snordyra så det blir aldrig något handlat där nu för tiden.

  SvaraRadera
 3. Kan det vara så att utbudet och/eller antalet flaskor av släppta produkter ökat så att trycket märks av mindre än i våras? Sprang alla på samma saker i våras och nu är det mer spritt?

  SvaraRadera
 4. Flaskmängden per produkt har nog inte ökat nämnvärt, kanske har det blivit fler olika produkter men den känslan får jag inte heller.

  Det som bevisligen har skett är att de har flyttat T7-flaskor från Malmö till Göteborg och Stockholm.

  När det var som värst i våras/vintras så var det ju nästan slagsmål i hyllorna, det har det bara varit en gång sedan dess och det var någon månad sedan i Linköping.

  Jag tycker i alla fall att det är ett mycket underligt och tråkigt fenomen.

  Det skall dock bli intressant att se hur fördelningen kommer att bli i butikerna när "Systembolaget 2013" (vad det heter egentligen vet jag tyvärr inte) träder i kraft. Det kommer även att bli intressant hur inköpen kommer att gå till och om ledtiderna faktiskt krymper som det var utlovat från början.

  SvaraRadera
 5. Var inne på lunchen och då fanns det till och med gott om "Chocolate Oak Aged Yeti".
  Jag tror på teorin att "marknaden" är lite mättad. Dels så kommer dessa bra öl så ofta på SB nu, och dels så vimlar det av den "fina" ölen på pubarna. Så kanske vore det bättre för intresset om SB lugnade ner sig lite. Många bryggerier skulle också vinna på att lugna ner sig lite. Flera kända bryggare verkar ha drabbats av någon form av bokstavskombination och/eller hybris och brygger efter devisen kvantitet istället för kvalitet. Dämpa takten! Vi hinner inte med att konsumera i samma takt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-David Svensson1 november 2012 kl. 21:28

   Kan bara instämma med Anders. Det är svårt att hinna med att prova alla intressanta nyheter. Jag har en hel del kvar från September och Oktober släppet I December är det inget släpp men då är det alla julölen
   Sven-David

   Radera
  2. Kan nog hålla med om att vi kanske börja bli lite vana att få in bra öl till Sverige, framförallt på krogarna.

   I Sverige släpps det inte alls så många nya öl på per år som t.ex. i Danmark (även om man räknar bort Mikkeller).

   Sven-David: Släpp blir det i december, och det blir dyrt för det kommer så otroligt mycket bra.

   Julölen kommer om två veckor.

   Radera
 6. Tror en förklaring också kan vara det stundande julöl och december släppet. Det blir riktigt dyrt släpp!
  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med om, men det har varit lite si och så med försäljningen under hela hösten, så december och julölen förklarar inte allt.

   Radera
 7. Mitt besök liknande mycket Bark's. Det fanns just precis människor i de kategorierna.

  Dock så tog Mikkeller slut väldigt snabbt då det fanns endast 36 flaskor. Fick allt jag ville iallafall. Och lite till! ;)

  SvaraRadera
 8. Jag tror definitivt att det är fler exemplar av de flesta "begränsade" ölen nu jämfört med bara ett år sedan. Ni får gärna rätta mig om jag har fel, men ta Yetin t ex. För ett år sedan låg inköpta volymer av denna typ av öl (yeti-varianterna, Stones bombers etc) på strax över 1000 st. Nu har det köpts in 3240 av choklad-yetin. Likaså Abstrakten - fram till AB:08 eller så låg antalet på runt 6-700 om jag inte minns fel - nu är det en bra bit över 1000 st.

  Och titta på K:rlek: 40000 inköpta flaskor?

  Och för min del kan det aldrig någonsin bli för många öl vid lanseringarna - skulle helst se ännu fler öl och fler bryggerier. Helt underbart att de nu börjat ta in Lagunitas, Boulevard, Alesmith etc.

  Det är också betydligt fler produkter nu. Titta på släppet idag och december - så mycket "bra" saker har det aldrig släppts tidigare. Barrel-aged Boris? Port Brewing Santa's Little Helper? Alaskan Smoked Porter?

  Herre j-lar säger jag bara!

  Bara väntar på att de ska ta in Firestone Walker, Dogfish Head, Russian River, Thomas Creek etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer som du säger, jag gick bara tillbaka till i våras. Kollar man på förra året så är den större skillnad i volymer.

   December är helt galet och det är mycket kvalitet oxå.

   Thomas Creek kan ju i alla fall teoretiskt komma på bolaget, där har vi ju svensk distribution i dag och kanske även Dogfish head (även om det bara kommer otroligt små volymer till Sverige). Det skulle dock vara härligt om alla de du säger skulle finnas på hyllan :)

   Radera
 9. Kanske är ölnördar nöjda med att botanisera i beställningssortiment...?

  Jag hade vägarna förbi systemet i Rotebro idag, där fanns det flera öl kvar från släpp före sommaren (bl.a. blanche de Namur). Så det verkar som att det inte säljs så mycket alls från det systemet jämfört med Kungens Kurva där jag brukar handla. Det verkar som att öl fördelas mer enligt den totala försäljningen i butiken än efter efterfrågan. Är det nåt systemet har tänkt på...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att det kommer att justeras i och med "Systembolaget 2013".

   Alla T5-butiker blir väl tilldelade en minimun-kvot av samtliga varor som skall vara i butiken.

   Ibland kan det vara bra att det inte försvinner från hyllorna i alla butiker, då kan man ju omfördela flaskor efter en vecka till andra bolag.

   Radera
 10. Är det bara jag som känner att det finns possitiva sidor med att det lugnar ner sig på releasedagarna? Jag menar, nu finns det ju till och med en chans för "vanliga" öl nördar som jag att faktiskt få tag i en öl, som det var innan så var ju allt slut kvart över tio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att det inte försvinner från hyllorna så fort, missförstå mig rätt. Jag försöker bara på grepp på varför det inte går lika fort som det gjorde i vintras/våras och varför det inte är så långa köer längre.

   Dock så verkar det ha blivit lite drag under galoscherna på försäljningen under eftermiddagen igår.

   Radera
 11. Håller med om mättnadseffekten. Men var inte detta släppet något mindre spänannde än tidigare? Personligen har jag inte så många måsten i detta släpp utan spara mig till decembersläppet som kommer springa iväg rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det var en del som var ok, men jag kan hålla med, det var inte något extremt släpp, som december kommer att bli.

   Radera
 12. Det verkar som att de fyller på de sorter som kommer i begränsad mängd. T.ex. Contessa, Sigtuna Prince of Darkness, Lagunitas Lucky 13.alt, och Amager Wookie IPA har ständigt fyllts på i Västerås trots att man trodde de skulle ta slut första dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Systembolaget köper in en viss mängd av varje vara, sedan kommer ofta inte alla flaskor ut direkt på släppdagen utan det kan stå flaskor kvar på depån som sedan kan portioneras ut när butikerna beställer mer.

   Radera