måndag 12 november 2012

Inför Örebro Öl & Whisky Festival

På fredag kör festivalen igång och fortsätter sedan på lördag. Det ryktas även om att det kommer att bli en provning på Bishops i Örebro på torsdagen innan mässan med Jonas från Brill, men jag har tyvärr inte mer information än så. Uppdaterat 121113, det är en Mikkeller och To Øl provning, 18.30 är tiden. Anmäler sig gör man på bishops.orebro@elite.se. Det kan nog bli riktigt trevligt, förra årets Mikkellerprovning var riktigt bra.

Vi kör en liten inför festivalen och titta lite på det som kommer. En hel del är baserat på den suveräna listan som kommer från Ölsvammel, våran egen listmästare, de som finns med på Svamlis lista står det "Bekräftad" framför. Tyvärr har han ännu inte fått samtlig information så det blir lite spekulationer från min del. Det kommer dock att uppdateras så snart han har släppt den riktiga listan online. Tack för listan och allt arbete du gör Stefan! Det uppskattas som tusan.

Jag kommer att vara på plats både på fredag och lördag så jag hoppas att vi ses. Då kör vi med listan:

Uppdaterat 121113 med ny information från Ölsvammel

Uppdaterat 121114 med ny information från Ölsvammel som med största sannolikhet kommer ut med hela listan på sin blogg under kvällen. När vi träffar honom på mässan tycker jag verkligen att vi ger honom en stor kram som tack.

Uppdaterat 121116.

Alambic
Bekräftad. Här skulle jag kunna tänka mig att prova Slaapmutske BIO Tripel Organic eller den nya icke namngivna belgare som kan tänkas dyka upp.

Bibendum
Bekräftad. Den här gången skall jag försöka prova något från Hopdaemon som jag missade i Stockholm senast. Jag hoppas det var värt väntan.

Brekeriet
Bekräftad. Har ni inte provat deras egen öl så gör det, den var riktigt bra. Jag är dock väldans intresserad av att prova deras överraskning (som tyvärr inte är Cassis). Annars är ju alltid standardrekommendationen att prova cidern, helt fantastisk.

Brewery International Sweden AB
Här finns det ännu ingen information. Får jag tippa så borde väl Rodenbachs vintage vara med, gillar man körsbär så finns det inget att snacka om, den är bra.
Bekräftad. Fel hade jag, Rodenbachs vintage är inte med. Däremot är Svaneke Liqourice Stout med, den känns ju lite spännande att prova och se hur mycket lakrits de har tryckt i den.

Brill & Co (som antagligen ställer ut genom Bishops Arms)
Här finns det ännu ingen information. Hittar man inget som man gillar här så är det något som är fel. Brukar alltid vara en hel del spännande saker. Får jag gissa på något som borde vara med så Omnipollos senaste Moebius och är den med så måste man smaka på den.
Bekräftad. Moebius är med, så den måste provas, det är en order. Sen bör man även prova Southern Tier Crème Brûlée om man inte har gjort det, glöm bara inte att skölja glaset tre eller fyra gånger efter provsmakningen. Gillar man suröl så är det bara att gå loss på sortimentet från Drie Fonteinen, ni lär inte bli besvikna

Carlsberg
Här finns det ännu ingen information. Borde ha med saker från Brooklyn, så att prova några av deras specialsaker kan ju alltid vara kul. De kan även ha med äldre årgångar av Carnegie Porter som bör provas. 
Bekräftad. Carnegie Porter är med, dock oklart om det finns andra årgångar än den senaste, det finns även Special 175th Anniversary Porter på plats, det kan ju vara kul att prova hur den har lagrats. Brooklyn var det inte med så mycket ifrån, vilket förvånar mig.

Cask Sweden
Här finns det ännu ingen information. Brewdogs sortiment lär finnas på plats och jag hoppas de har med den nya Dogfight och kanske även San Diego Scotch Ale.

Elixir Wine
Här finns det ännu ingen information. Bekräftad. Otroligt mycket danska öl lär finns med, de flesta håller otroligt bra kvalitet. Jag blev lite småförtjust i Stronzos 1000EBC i Stockholm, men de har massor med annat som är minst lika smakskigt. Fråga dem vad de rekommenderar.

Eskilstuna Ölkultur
Här finns det ännu ingen information. Jag har alltid haft tur och få bra flaskor från Eskilstuna och som vanligt så rekommenderar jag Anders DIPA. Annars kan man även prova att dricka någon stout.
Bekräftad. Anders verkar inte komma med, så då är det en purfärsk Fristadens stolta imperial stout från fat som gäller. 

Galatea Spirits
Här finns det ännu ingen information. S:t Eriks lär utan tvekan finnas med. Har man inte provat 1&2 så kan de vara roliga att prova, även om de tyvärr inte föll mig i smaken. 
Bekräftad. 1&2 är med från S:t Eriks, så prova dem.

Great Brands
Här finns det ännu ingen information. Ännu ett av dess ställen där det finns massor att välja på och mycket är gott. Har de Dogfish heads 90 minuters IPA med sig så är den given. Annars kanske lite Old Rasputin kan smaka. Eller varför inte bara blunda och peka.
Bekräftad. Även här hade jag fel till en viss del. Old Rasputin är med, och den skall man smaka så är det bara. 90 minutarn var inte med. Däremot så måste jag ge Deviant daves en ny chans eftersom att alla talar om hur fantastisk den är, men det kan jag inte riktigt säga att jag tyckte i Stockholm.

Grebbestad Bryggeri
Här finns det ännu ingen information. Här skall jag nog försöka smaka ostron portern som jag missade i Stockholm

Hantverksbryggeriet
Här finns det ännu ingen information. Baronen, Baronen, Baronen, är den på plats, drick!

Krönleins Bryggeri
Här finns det ännu ingen information. Vågar man hoppas på IKEA-ölen?

Malmö Brygghus
Bekräftad. Hit kommer jag ta mig tidigt på fredagen och prova deras lambic Grand Crew som tog slut i Stockholm.

Mjödhamnen
Bekräftad. Har mycket intressant, men det är svårt, jag vet att jag drack en hel del förra året som var riktigt bra. Så min rekommendation är att fråga sig fram. De hjälper gärna till. Men jag skall i alla fall försöka prova Vintermjöd, jag älskar ju blåbär.

Nils Oscar
Bekräftad. Inte direkt några nyheter med i år, i alla fall inte vad som är listat, så jag får nog säga att man bör prova deras Coffee Stout.

Nynäshamns Ångbryggeri
Här finns det ännu ingen information. Dundermörk Dedikerad IPA har jag fortfarande inte druckit, så de är nog dags för det nu.
Bekräftad. Dedikerad dundermörk är med, så den måste jag prova, men även deras nya Specialbrygd #12 CentenniALE och så bör man även dricka lite Valsviken Vinterporter 2012.

Närke Kulturbryggeri
Här finns det ännu ingen information. Jag hoppas på att min nya favorit Pikku Musta dyker upp innan den far över till Finland för gott. Det vore dessutom inte fel om ! (utropstecken) fanns på plats. Det ryktas även om någon nytt.
Bekräftad.Pikku Musta är på plats, Drick, drick, drick, bäst att passa på. Dock ingen ! i listan än så länge i alla fall. Huvill kommer i alla fall, en otroligt skön och balanserad DIPA. Älj-Äjl är också med, måste man såklart prova och Gransus som blev en favorit förra året. Det stämde även att det blir något nytt och spännande. En otroligt stark uppställning av Närke på hemmaplan!

Oppigårds Bryggeri
Bekräftad. Thurbo stout är ett måste och har vi tur kanske det blir en DIPA på plats också. Det är nu bekräftat att DIPA'n kommer med till Örebro, så den är given att prova.

Philipson Söderberg
Bekräftad. Jag bara måste prova FrEQuencys Aint Nuthin To F*** Wit som det har varit så delade meningar om.

Slottskällans Bryggeri
Bekräftad. Inte några direkta nyheter med deras fatlagrade Imperial Stout är ju inte helt fel.

Sigtuna brygghus
Här finns det ännu ingen information. Borde finnas den senaste "ace of spades", det vill säga Vanilla syndrome och se om det är något att ha så man vet om man skall sprätta upp sin egen flaska eller vänta ett bra tag.

Spendrups/O’learys
Här finns det ännu ingen information. Det borde finnas med saker från det gotländska bryggeriet, kanske deras dubbel-ipa Brutal bulldog finns med, den var inte så tokigt.

Strömsholms Brygghus
Här finns det ännu ingen information. Förhoppningsvis är årets Malakias på plats. Sen skall det blir kul att se hur Rödh smakar denna gång.

Tomp Beer Wine & Spirits
Bekräftad. Här bli det till att stanna till och prova nya Hopageddon från Napa Smith.

Wicked Wine
Här finns det ännu ingen information. Wicked wine brukar alltid duka upp med bra saker, så jag är inte ett dugg orolig att man inte skall kunna hitta något här. Vem vet, det kanske går att vertikala Labryrinth.
Bekräftad. Labyrinth är med, men frågan är om det har med en lagrad och en färsk. Annars kan man roa sig med att vertikala Horndog 09, 10 och 11, eller varför inte prova skillanden på Mohawks EIPA som är kokad i Belgien och hos Slottskällan, sådana jämförelser är ju alltid roliga att göra. Sen har vi ju även Sierra Nevadas Hoptimum, har man inte provat den så bör man passa på när det är mässa.

Åbro
Bekräftad. Tyvärr enligt mig den tråkigaste uppställningen, men måste jag välja något så får det bli Bryggmästarens Specialedition Färsköl.

2 kommentarer:

 1. Jag skickade lite fler bryggerier till dig igår kväll. Det kommer ytterligare några under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet :). Jag måste bara lyckas sitta vid en dator så jag kan uppdatera det hela. Det kommer under dagen.

   Tack återigen!

   Radera