tisdag 22 november 2011

Sammanfattnig av ÖÖW dag2

Här kommer en snabb sammafattning av dag två av Örebro öl- & whiskyfestival. 

Dag två anlände jag till mässan strax efter klockan 17 då jag varit på middag och provat lite hemkokt öl innan. När jag anlände var det redan knökat med folk i mässhallen. Det är kul att se att folk kommer tidigare för varje år.

Vad var bäst under kvällen då? Helt klart den färska I Hardcore You från Mikkeller/Brewdog på fat hos Bishops Arms. Flaskvarianten kommer förövrigt till Systembolaget om ungefär en vecka.

Konstigast? Fireball whisky, fasiken vet vad det var för något, smakade sliskig likör, inte alls vad jag hade väntat mig.

Största överraskningen? Att Kaggen Swedish Oak 2010 faktiskt smakade så mycket ek. Eftersmaken var som om man hade slickat på själva tunnan utan någon dryck i. Tyvärr var den för obalanserad för att gå till historien som den bästa Kaggen.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det var en fantastisk festival som har utvecklats lite sedan förra året. Det kändes på något sätt luftigare i lokalerna. Vi får se vad de hittar på nästa år, då det förhoppningsvis är fokus på öl då det var fokus på whisky i år.

En längre och mer djuplodande sammanfattning kommer under helgen.

5 kommentarer:

 1. Nu måste du väll skoja? Var vi på samma festival?

  Fokus på whisky var väll synd att säga? Flera distributörer som inte var där, och begränsat utbud.

  Samma sak för öldistributörerna... visst var det luftigare i lokalen men på bekostnad av att flera utställare inte var på plats.

  Tråkigt och synd att festivalen riktiar sig mot "den stora massan" med begränsat utbud och mer fylla. Än åt det som verkligen brinner för dryckeskonst.

  Ser hellre att det är trängre men med exklusivare och större utbud.

  //En som varit där sen 2008

  SvaraRadera
 2. Det stod i den lokala pressen på lördagen att fokus var på Whisky i år. Nu har de dock ändrat den artikeln så nu står det att "Festivalen har större fokus på whisky än på öl precis som tidigare år men har ändå ett brett utbud med ett 50-tal utställare". Vilket stämmer mer överens med hur det egentligen var. Länk till artikeln hittar du här: http://na.se/nyheter/orebro/1.1441864-bildspecial-se-ol-och-whiskyfestivalen

  Visst det saknades distributörer, det kan jag hålla med om, men å andra sidan så blev det lite andra samarbeten så det kom med en hel del öl från företag som inte var på mässan.

  Skall man ha det smalspårig så är det Söderbärke MicroÖlFestival som gäller. Där är det inte mycket till publikfrieri. Skall man driva en mässa på Conventum så krävs det att det kommer en hel del folk, och kommer det folk så kommer såklart de stora rävarna fram och vill vara med så det är en spiral åt ena eller andra hållet.

  SvaraRadera
 3. Dessutom så är det positivt att "den stora massan" faktiskt är på plats, förhoppingsvis så får de en aha-upplevelse att det faktiskt finns annan öl än Åbro och Heineken. Vilket i sin tur kan leda till att det kommer mer öl från småbryggerier på bolaget och även då att det blir ännu fler småbryggerier och distributörer på mässor.

  SvaraRadera
 4. Kan hålla med dig i mycket, och det är bra om gemene man får upp ögonen för annat en "en stor stark"

  Men tycker också att utbudet var begränsat på bekostnad av utrymmes skäl. Det känns lite trist.

  Men det som stör mig mest på mässan är det förba**ade kupongsystemet år ut och år in... så kul är det inte att stå i kö :(

  Mina favoriter bland ölen blev förövrigt Oppigårds Indiantribute och Oscar Blues Gubna IIPA och inte att förglömma Närkes Stormaktsporter Konjak.

  SvaraRadera
 5. Fokus kan nog ha legat på whisky, det syntes om inte annat på att det bara fanns whisky-provningar och inga öl-provningar. Men intresset för öl var klart högre än för whisky. Var man tvungen att gå från en sida av hallen till en annan så var det mycket lättare att gå genom whisky-delen som var betydligt mer glesbefolkad.

  Jag tycker också att det är kul att intresset ökar. Det lär ju öka intresset från aktörer att ställa upp också. Synd bara att det blev så trångt runt ölen, kanske dags att ge den mer utrymme till nästa gång. Alt om det går att bygga ut festivalområdet.

  Men nu till det intressantaste: Vad drack du för hembrygd öl? :)

  SvaraRadera