fredag 18 november 2011

Mikkellerprovningen, hur var den?

I går var det tjuvstart på Örebro öl- & whiskyfestival i form av en Mikkellerprovning på Bishops arms (visade sig att vi blev ett så stor sällskap så vi blev flyttade till grannbyggnaden Elite stora hotellet och ett konferensrum) med Jonas Danielsson från Brill&Co som ciceron.

De öl som kom att dukas upp var följande (betyg inom parantes, längre recensioner kommer vad det lider)

American dream (8/10)
Spontanredcurrant (9/10)
Single hop IPA Amarillo (8/10)
Single hop IPA Nelson sauvin (7/10)
Beer Geek Brunch Weasel (9/10)
Black tie (8/10)

Det var två oerhört trevliga timmar med många anekdoter med fokus på Mikkeller och hur han skapar sina ölsorter. T.ex. historien om hur Black tie kom till. Det var Marc på Brill som fick en idé en dag på kontoret att han ville ha en oerhört komplex stout så han kontaktade Mikkeller och skickade med en bild  på bibliotek som skulle beskriva känslan på det öl han var ute efter. Ett par veckor senare kom det några flaskor som inte alls vad var Marc ville ha, det visade sig att vid bryggningen hade av någon anledningen humlemängden dubblerats så det var i det närmsta odrickbart. Efter ytterligare ett par veckor kom det nya flaskor, då med rätt humlemängd och var det då som Marc hade tänkt sig? Jodå det var det, och efter att ha sett bilden så kan jag bara hålla med, ölen har verkligen fångat känslan på bilden.

Det var bara en av alla anekdoter som Jonas berättade under kvällen. Har ni chansen att gå på en provning med herr Danielsson, gör det, det är ren underhållning (och säkerligen så bjuds det på god öl också).

Som en liten parentes kan jag nämna att på slutet gick vi lite wild and crazy och blandade lite Beer Geek Brunch Weasel, Black tie och Spontanredcurrant. Jösses vilken härlig blandning det blev av sött, surt och beskt. Riktigt roligt. Prova det om ni har chansen!

2 kommentarer:

  1. Va det inte det första resultatet av black tie, det felaktiga, som blev mandøl? Kan minnas fel men ha för mig att Jonas å Mikkel sa det på ölrepubliken.

    SvaraRadera
  2. Mandøl blev namnet på ölet som inte rymdes på Whiskyfaten som användes för att göra Black Tie, utan den valde vi att tappa på fat till krogarna. Så något förenklat: Black Tie är fatlagrad Mandeøl, men det var ju Black Tie som Marc beställde, så man kan snarare kalla Mandeøl olagrad Black Tie.

    Jonas Danielsson

    SvaraRadera