måndag 15 juli 2013

Legitimation tack

Det här med att Systembolaget kräver en på legitimation i tid och otid tycker jag normalt är toppen, man vill ju inte att folk som är för unga skall få köpa. Men ibland ställer jag mig lite frågande till det hela då jag fastnar i kontroll i princip varje gång. Kul kan man tänka då jag för länge sedan har passerat gränsen på 20 år. Nu för tiden börjar jag dock tycka att jag borde slippa, jag menar mitt körkort får ju snart handla själv på Systembolaget.

Det mest sjuka av allt var jag med om i midsomarveckan. Jag fastnar ju som sagt oftast, även fast jag köper obskyr öl från beställningssortimentet för massor av pengar, när jag köper champagne för tusenlappar, vin för 49:-, ja ungefär alltid. Men i midsommarveckan så var jag in två gånger och köpte en större mängd alkoläsk och cider (ja de blev två gånger för att min datorryggsäck inte klarade av vikten av allt som skulle med), ingen av gångerna var det någon som ville se mitt leg. Otroligt konstigt tycker jag då det är en dryckeskategori som tilltalar de yngre och just den veckan kan jag tänka mig att en hel del ungdomar försöker köpa även om de inte har åldern inne. Men tydligen så såg jag väl för en gångs skull ut att vara alldeles lagom gammal.

Dock så trodde jag att jag äntligen hade kommit upp i åldern även i utseende, i alla fall hos Systembolaget, men icke då, gången efter när jag plockade ut beställningar så var det dags igen. Legitimation tack!

Jag tar det dock som en komplimang, men det börjar bli tjatigt, fast samtidigt så tycker jag som sagt att det är bra att de utför kontroller.

Fastnar ni ofta i kontroll? Har ni sett någon som faktiskt inte har åldern åka fast i kontrollen? Skulle ni tala om för den i kassan om ni kände till (av någon anledning) att den framför var för ung (jag har gjort något liknande, dock inte för att den personen av för ung utanför att han hade en flaska sprit i byxlinningen bak)?

15 kommentarer:

 1. Blir nästan alltid frågad, även rätt så ofta när jag har beställningsvaror i korgen för 1000kr. Jag förstår att de frågar då jag nog ser ut att vara under 30. Men när jag ifrågasätter detta ibland med motfrågan om jag ser ut att vara under 20 så svarar de alltid nej. Jag är 32 :-)

  SvaraRadera
 2. "Börjar bli tjatigt" Tror du personalen känner alla som handlar? Klart man frågar efter leg om man inte sett personen eller minns personen innan. Det är bara folk som jobbar på Systemet som vet hur viktigt det är att ta leg på alla, även fast ni ser äldre ut än 20. Jag citerar min butikschef när en av mina kollegor missade en ålderskontroll (kontrollant som åker runt och testar legkoll). "Tur att det inte var nån av de nya sommarjobbarna som missade, då hade jag varit tvungen att låta honom gå." Han som missade ålderskontrollen har jobbat i 8 år och aldrig missat förut, så då sparkar man bara inte hur som helst. Ni anar inte vad mycket en ålderskontrollmiss innebär för hela butiken: Man kan få sparken, man kan inte bli årets butik, butiken får inte extra pengar per anställd så man kan göra saker ihop, man hamnar i samtal, samtliga anställda måste skriva på en lapp vilken ålder det är på folk man frågar leg på (så chefen ser vilken nivå man ligger på) osv osv osv.

  Så kan alla jävlar inte bara släppa det och hålla käft och lägga fram körkortet och ge fan i att skriva blogginlägg om att det är tjatigt att ta fram ett plastkort när det handlar om folks jobb.

  En tjej som jag frågade leg på blev helt tokig och krävde att hon inte skulle behöva visa leg för att hon var över 20 (hur fan ska vi veta det) och så ville hon snacka med min chef pga det. Hon var 25 år.

  Personligen kollar jag leg på alla som skulle kunna vara under 35 år, för säkerhetens skull. Så länge man riskerar sitt jobb så ger jag fan i om folk tycker det är tjatigt.

  Tack för en bra blogg annars. ;)

  SvaraRadera
 3. Anonym bolagsanställd:
  Hur vet man om det någon missat en ålderskontroll? Vem gör bedömningen att man skulle kontrollerat leg? Eller har man yngre testpersoner som försöker gå in och köpa?

  Även intressant att Systembolaget kör med kollektiva bestraffningar vid "missad kontroll"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte på tal om kollektiva bestraffning. En missad kontroll är allvarligt. Men inte så allvarligt som att någon under 20 lyckas handla. En missad kontroll leder till skärpt kontroll, dialog och reflektion kring vad som hände och var det brast så att det inte kan hända igen. - Detta sker med alla medarbetare för att säkerställa att alla förstår vikten med ålderskontroll.

   Skulle någon under 20 lyckas handla så pratar vi om seriösa konsekvenser där flera säljare blivit åtalade.

   Radera
 4. Men hur svårt/besvärligt är det att visa leg? Man måste ju ändå ta fram plånboken när man betalar!

  SvaraRadera
 5. Systembolaget har avtal med ett företag som genomför x antal kontroller per år per butik räknat på antal kunder. Det är personer mellan 20 och 25 som genomför testköp. Den enda frågan är: tar säljaren leg eller ej. Gör säljaren inte det så har säljaren brustit i ett av de absolut viktigaste mål som vi har.

  Det är statistiskt säkerställt att det kan diffa upp till 7 år -om inte mer- mot förmodad ålder. Så en person jag tror är 25 kan då vara 18 eller yngre. Eller 32+.

  Genom att hålla en hög nivå så säkerställer vi att ingen slipper igenom nätet.

  Att sedan vara 30+ och bli frågad om leg, tja ta det med en klackspark och börja lägga fram legget direkt istället. En dag kommer du se en förvånad säljare som lite genant kikar på legget och ler... då vet du att åldern äntligen visar sig ;-)

  Det finns även exempel på säljare som blivit åtalade när de råkat släppa igenom de under 20. Säljaren har det yttersta ansvaret - därför daltas det om leg så mångt och mycket.

  Bra tycker jag!

  SvaraRadera
 6. Jag är 33 år, lätt tunnhårig och bär mustasch.
  När jag vid släppen brukar besöka närmsta T5-butik frågar dom alltid efter leg, trots att jag bara handlar dyra och speciella öl, möjligen följer det med något alkoholfritt i korgen också.

  Däremot när jag hämtar ut mina beställningar på mitt lokala bolag så behöver jag aldrig visa leg, detta pga att dom vet vem jag är eftersom jag nog är den enda som varje månad hämtar ut den typen av varor där... :-)

  Det stör mig inte det minsta att få visa leg och jag förstår varför.

  SvaraRadera
 7. Som jag tidigare sagt är jag för legkoll och jag tycker det är bra att det sker, men efter att snart ha visat leg i 20 år så tycker jag skämtsamt att det räcker nu, men tydligen ser jag uppenbarligen så pass ung ut fortfarande vilket är trevligt.

  Men det jag mest av allt ville dryfta med det här inlägget var att jag oftast får visa leg, även när jag köper obskyra saker som man inte bara släntrar in och köper direkt från hyllan. Däremot när jag köpte sådant som väldigt unga gillar att dricka vid midsommar (dessutom i rätt stora mängder) så var det fritt fram, det gör mig lite fundersam.

  SvaraRadera
 8. Har absolut inte något problem med att visa leg, det är din skyldighet.

  Jocke

  SvaraRadera
 9. Inlägget fick mig att tänka på en liknande incident som jag upplevde för ett par år sedan:

  Jag och två vänner hade plockat på oss en ordentlig mängd öl och i kassan upptäcker en av mina vänner att han glömt sitt körkort hemma. Samtliga personer var vid tillfället 29 och personen som glömt körkort kunde dock uppvisa texilegitimation (med fotografi, dock utan födelsedatum). Att man över huvud taget måste vara +25 (tror jag) för att få taxileg spelade ingen roll. Detta medförde att ingen av oss fick handla. Det kändes helt absurt med tanke på att varenda sextonåring kan köpa obegränsade mängder polsk vodka på närmsta lastbilparkering.

  Köper man 4 flaskor bourgogne för +2k SEK är det nog inte till sjuttonåring...

  Gärna ID koll, men viss smidighet och verklighetsuppfattning vore nog lämpligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bara för att det FINNS möjlighet att köpa smuggelsprit så ska Systembolaget låta somliga slippa visa leg? Det är nog det sämsta argument jag hört. :P

   Under dagens kassapass har jag bett om och fått se leg från 70-talet på flera personer, både män och kvinnor. Som yngst är man då född -79 är således en klar bit över 30 år. Inte en enda av dem var griniga för det. En av dessa sjuttiotalister lade dessutom fram sitt leg innan jag bett om det.

   Så ni som gnäller, se till att ni har leg med er och visa det på en gång, för hux flux ser ni gamla ut!

   Radera
  2. Nej visst, tillägget om smuggelsprit var mer ett känslomässigt tillägg än ett rationellt argument.

   Dock kvarstår resten av mitt inlägg - d.v.s. att Systembolaget i _vissa fall_ är onödigt rigida i kontrollerna. Skulle du ha nekat oss tre att handla öl i ovanstående situation? Skulle du ha nekat en person med en bedömd ålder mellan 25-30 att köpa 4 flaskor mycket exklusivt rödvin om denne saknar legitimation?

   Ovanstående är inte retoriska frågor utan jag undrar verkligen hur du skulle resonerat i tveksamma fall.

   Radera
  3. Det finns givetvis en del situationer där man känner av läget och låter bli att kolla leg, alternativt bara kikar på betalande personens leg. Men det finns några enkla riktlinjer för att SB inte ska missa över huvud taget, exempelvis inofficiellt åldersspann på 20-30 för legkoll, om man tvekar en sekund ska man fråga för säkerhets skull, osv. :)

   Det är ändå med rätt enkla medel som man handlar på SB och det bästa är väl att bara fortsätta visa leg tills personalen inte vill se det längre? ;)

   Däremot är jag inte så känslig för vad som finns i korgen. Det är rätt vanligt att kunder i åldern 20-25 köper champagne, dyrt rödvin, nördig specialöl eller whisky. En Laphroaig 21YO gick på ca 2000 kr för något år sedan och han som köpte den var 21 år... Så de flesta i kassan tror jag bortser från varorna i dyrare fall, men å andra sidan blir man lite mer vaksam när det är fjorton olika alkoläsk. ;)

   Radera
 10. Är 32 och lägger alltid fram mitt leg, utan att dom behöver fråga. Det tycker jag e hövligt och trevligt från min sida, precis så som jag tycker det ska va i samhället.
  När polisen ber om ditt körkort visar du det ju? När du är ute o reser visar du kanske pass när du passerar ett lands gränser.
  Du skall tom kunna visa leg när du köpt en biljett hos SJ.
  Ser inga problem i det.

  Jocke

  SvaraRadera
 11. Fick till min lycka visa Leg idag som 43 åring.. :D sen fick jag ett fnys av en ... sk vän att kassa apparaten säger till när de slumpmässigt Måste fråga.. är det verkligen så? blev lätt besviken ..heheh -Sanne 43 år

  SvaraRadera