tisdag 9 juli 2013

Blandade nyheter 9/7

* Den första september försvinner lite öl från det lokala och småskaliga sortimentet (det vill säga att de kan levereras styckevis till samtliga Systembolag på Systembolagets bekostnad) då de har sålt för bra. De jag i dagsläget känner till som försvinner är Oceanbryggeriet Västkust och Dugges Lager No1. Fler kan följa, uppdateringar kommer i så fall.

* Till skillnad från förra året så var det en svag minskning för ölförsäljningen på Systembolaget under första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Glädjande är dock att specialöl ökade med 19% under andra kvartalet i år och lokalproducerad öl från små bryggerier har ökat med 35% sedan årsskiftet.

* Glöm inte bort ölets dag den 17 juli då en hel del bryggerier bjuder in till öppet hus.

* Systembolaget har polisanmält City Gross som har börjat sälja vin tillsammans med matkassar (genom winefinder).

* En lastbil med Norrlands guld tappade en stor del av lasten utanför Örebro idag.

2 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson11 juli 2013 kl. 10:18

  Trist att fler öl åker ut från Systembolagets logistiksystem för småproducenter.Både Oceanbryggeriet samt Dugges brygger bra öl. Det är de bra ölen som försvinner efterom de säljer för bra. Dugges lager no 1 har tidigare funnits i Systembolagets ordinarie sortiment men försvann efter som den sålde för dåligt.Till slut blir det bara dåliga öl kvar. Detta måste det ändras på. Både bryggerierna och konsumenterna måste protestera,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan som bör väckas är ju dock om det är Systembolaget och i grunden skattepengar, som ska finansiera logistiken för de bryggerier som faktiskt tjänar bra pengar på sin försäljning?

   Det finns inga större svårigheter i att teckna avtal med distributörer för bryggerierna. I dagsläget så bekostar ju Systembolaget minst 40:- per skickat paket. En flaska som kostar 20:- förlorar Systembolaget på att sälja, men det är en tjänst som erbjuds för att ge de mindre bryggerierna en chans att nå ut till massan. När de väl nått ut till massan och bryggeriet tjänar in en slant, då är det dags för dem själva att ta stafettpinnen ;-)

   Radera