måndag 6 maj 2013

Efter Copenhagen Beer Celebration 2013... (del1)

eller ett par dagar i Köpenhamn, eller hur mycket kan man svamla om en resa?

Det stod klart redan efter förra årets festival att jag skulle åka ner igen om den skulle bli av igen. Det blev den, dock så hade inte frugan någon större lust att hänga på ner i år med barn i släptåg, det fick räcka med att hon var nykter på förra årets festival. Så sagt och gjort så kollade jag med min kompis Jonas om han var med på en roadtrip och det var han.

Så i arla morgonstund på fredagen satte vi oss i bilen och började vår resa ner till Danmark Bilen var nog mer packad med skivor än annan packning kändes det som, så det var inte helt lätt att bestämma ordningen på musiken och vi insåg att vi aldrig skulle kunna komma igenom hela packen, speciellt inte då vi körde efter regeln att hela skivan måste spelas.

En rätt trevlig gå-öl (7+/10)
 Efter ett antal timmar nådde vi Köpenhamn och checkade in på hotellet. Därefter begav vi oss iväg mot festivalen via en bankomat och sedan en butik för att köpa en gå-öl. Diskussioner uppstod på metrostationen om vilken biljett som var mest fördelaktigast då de inte hade 48-timmars kort. Vi beslöt oss efter lite räknande på antal vändor att skaffa ett 10-kort men trodde vi skulle få köpa till extra resor under lördagen.

Väl framme vid festivalen hamnade vi i kön efter en hel del folk som faktiskt redan hade kommit en timme innan festivalen. Dock så skulle de visa sig att de skulle vända kön när det var dags att få sina armband (som de gav ut innan dörrarna öppnades, det gjorde inte saken sämre direkt), så då hamnade vi helt plötsligt bland de första. Så kan det gå, men det hade ingen som helst betydelse så de fick in hela kö-skocken på under 10 minuter när de väl öppnade dörrarna. En väldigt bra logistisk lösning. Sedan att det var störtsköna "vakter" som stod vid dörren och snackade skit gjorde inte direkt ont och det gjorde heller inget att det fanns så många trevliga personer i kön att prata med (jag undrar förövrigt vart Roger med countrykepsen tog vägen på lördagen).
En Faxe i skuggan av alla annan öl
som fanns inne i arenan.

Inne drog provsmakandet igång, vi tog det rätt lugnt i början och körde samma sak i två glas, inte någon vidare bra taktik egentligen, så efter några glas så började vi köra olika i glasen, man fick ju ändå så pass mycket så det räckte till två personer i glasen. Skulle det mot förmodan inte göra det var det bara att gå tillbaka (om nu inte fatet eller flaskorna hade tagit slut vill säga). Så det blev en och annan öl under fredagen, dessutom samkväm med en hel del trevligt folk, alldeles för många för att nämnas här, men det var jäkligt kul att träffas. Vi hann även med att käka lite korv, något som jag hade längtat efter sedan förra årets festival, kan han inte öppna en filial i Sverige? En annan trevlig bekantskap sedan förra året var på plats,
Dark lord på glas, inte en
vanlig syn direkt.
kaffemannen, men i år var det inte mycket att hänga i julgranen, bara vanligt kaffe (visserligen hade ett av dem använts i ett Mikkelleröl så de fick ihop säcken), men det var ingen torrhumlad mjölk eller något i år, en klar besvikelse. Överlag så var ölen otroligt bra på fredagen, några överraskningar för min del var Surly och Boxing cat som stod för de största. Dark lord måste man ju nämna, och jag är glad att jag inte har köpt en snordyr flaska tidigare och druckit direkt, sirap med alkohol, så otroligt söt och sliskig, men kan bli bra med ett antal år i källaren. (en mer eller mindre komplett lista finns längst ner i inlägget).

Efter festivalen så kunde man ju såklart inte gå och lägga sig direkt, snacket bland folk gick att det var till Stefansgade man skulle gå. Vi klurade ut att skall alla gå dit så kommer det bli så jädra trångt så det är omöjligt att komma in, beslut togs att vi drar till gamla baren på Victoriagade och kikar in i Ølbutikken på vägen så slipper vi göra det under lördagen. Tack vare Portersteken och ett par på bussen så fick vi en finfin beskrivning hur man tog sig dit, lokalsinne är något jag mer eller mindre saknar. Istedgade är alltid lite spännande att gå på, den här gången blev vi erbjudna både tjänster från glädjeflickor och kokain, självfallet avböjde vi båda förslagen. På
Detta kan vara världens
godaste korv.

Ølbutikken hittade jag inget speciellt som jag orkade släpa runt på, så det blev inget inhandlat. På vägen ut såg jag Henok och Karl från Omnipollo som stod och förlustade sig i kylarna.

Ute så vände vi på klacken och traskade mot baren, jag tänkte Kihoskh kan vi ta på hemvägen (det verkar som om jag inte tagit lärdom av förra året). Vi gick bara lite fel och var snart på baren, relativt mycket folk men inte helt knökfullt. Där avnjöts Big worst, 1000IBU, Spiteful Malevolence Russian Imperial Stout och en till som jag tyvärr inte noterade namnet på i telefonen. Vi samtalade med några damer som hade kommit ut för kvällen då deras karlar skulle gå på mässan under lördagen. De var inte heller helt förtjusta i området som baren ligger i, men de fann det ändå relativt ok att ta sig ut dit. Vi fick även bekräftat att det är ok att drälla runt utanför en bar med alkohol, men skall man sitta på möbler så måste man söka tillstånd för att ha en uteservering. Det är ett oerhört märkligt land det där Danmark, men härligt på något vis.

Stärkta av lite extra öl så beslöt vi oss för att ta oss till hotellet och sova istället för att ta oss till Kihoskh, det kanske inte var ett helt fel drag att ta för klockan började bli rätt så mycket och det var ju en dag därefter. Men mer om det imorgon då det svamlas friskt om lördagen samt summerar hela kalaset.

Fredag (yellow session)
 1. Brewdog Jackhammer 8/10
 2. De molen/Merciless Fast decay 7+/10
 3. Three Floyds Dark lord 8-/10
 4. Mikkeller double blueberry 9/10
 5. Cervejaria Way Beer w.mikkeller frukt stout 6+/10
 6. Firestone Parabola 9-/10
 7. Firestone Union Jack 9/10
 8. Firestone Double Jack 9-/10
 9. Surly Abrasive 9+/10
 10. Surly Pentagram 8-/10
 11. Xbeeriment Agent orange 7+/10
 12. Xbeeriment Das kapital 8/10
 13. Cigar city Big sound 8-/10
 14. Cigar city Murcilago 6+/10
 15. Against the grain! Golden sower 8+/10
 16. Against the grain! Shart pants 8/10
 17. Kernal IPA 8+/10
 18. Kernal Table beer 7/10
 19. Brewdog Paradox Grain 8+/10
 20. Brewdog Abstrakt 12 8/10
 21. Jester king Das überkind 7-/10
 22. Jester king El cedro 7-/10
 23. Lagunitas Dogtown 8/10
 24. Lagunitas Ipa 7/10
 25. Lervig Rye ipa 8/10
 26. Lervig Chair Beer 7/10
 27. De molen/Merciless Rotting carcass 9-/10
 28. De molen/Merciless Teeth grinder 8/10
 29. Amager No rice&curry 8+/10
 30. Amager Godverdomme 7+/10
 31. Amager Fruiticus Lambicus Raspberry 8/10
 32. Amager Double Black Mash 8+/10
 33. Boxning cat TKO 8/10
 34. Boxning cat Sucker punsch 8/10
 35. Mountain goat hightale Ale 7/10
 36. Mountain goat Ipa 7/10
 37. Founders Centennial ipa 7+/10
 38. Foundets Dirty bastard 7/10
 39. Xbeeriment From Setubal To Bohemia 4+/10
 40. Xbeeriment & Brekeriet Bretty Boop 8+/10
 41. Cervejaria Way Beer Cachaça Barrel Barley Wine 7/10
 42. Baird surugaya 8-/10

2 kommentarer:

 1. Dark Lord VAR söt och sliskig, men tycker de ändå får ihop det djävligt bra... 10/10 för mig.

  Dagens andra stora höjdare var Kuhnhenn Raspberry Eisbock. Vilken öl!

  I övrigt håller jag typ med om de flesta. Med betygen du ger ölen från Firestone Walker förtjänar kanske Matt ett litet extra omnämnande? Var ju inte direkt sämre öl från dem på lördagen... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lorden kan bli bra på sikt, nu var den för sliskig.

   Firestone gjorde det de skulle, det var ingen överraskning, bara en rejäl bekräftelse.

   Raspberry eisbocken var tyvärr slut när vi ramlade dit, klart synd, för den berömde de flesta jag pratade med.

   Radera