torsdag 31 maj 2012

Snart skall det bryggas vraköl.

2010 hittade man ett sjunket skepp utanför Åland, det innehöll inte bara förvånansvärt drickbar champagne utan även mindre drickbar öl. Forskarna uppskattar att det öl som hittades är från mitten av 1800-talet och är således den äldsta bevarade ölen som finns. Det smakade och doftade som sagt inte helt lysande utan beskrevs som sur och salt med skarp doft av ruttet ägg. Nu har forskarna i forskningsgruppen VTT gjort analyser på ölen och de kunde konstatera att det fanns levande mjölksyrebakterier, död jäst, malt, sockerarter, humle, ros, kryddnejlika, mandel och aromatiska föreningar.

Forskarna har letat efter en bra bryggare som skall kunna kopiera ölet så gott det går och de har fått en del tips. Så en bryggning kommer att ske inom en inte alltför lång tid. Det skulle inte förvåna mig om vi får se det under hösten eller tidiga vintern. Frågan är bara om det kommer att vara gott, vi har ändrat vårt smaksinne en smula sedan 1800-talet. Sedan är frågan vilken bryggare det blir som får göra det, är det en svensk eller finsk? Vi lär nog få återkomma i ämnet när det väl skall bryggas.

Uppdaterat 130314: Stallhagen kommer att brygga det (som varit känt sedan tidigare), fortfarande pågår receptskrivande, men de planerar att producera det under året. Lanseringen är planerad till juni 2014. åÅ det har inte gått jättefort kan man ju minst sagt säga. 

3 kommentarer:

 1. Kul grej, men det känns som att det kan bli svårt att hitta villiga bryggare med tanke på hur det gick för Slottskällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här fanns ingen levande (aggressiv) jäst så vi får väl se vad de hittar på för jäst till den.

   Sen kanske det bryggs hos en finsk bryggare som kanske inte har hört talas om det :)

   Radera
 2. Ålänningen1 juni 2012 18:58

  Ålands eget bryggeri Stallhagen har meddelat att de kommer brygga ölet. De har också sagt att det är medvetna om att de inte helt och hållet kan återskapa ölet. De gör flera riktigt bra öl faktiskt. Rekommenderar deras Winter Porter om ni kommer över den någon gång.

  SvaraRadera