fredag 25 maj 2012

Inför SM - Recensioner av öl från Källarknut

Jag fick en del öl från hembryggarföreningen Källarknut som kommer att ställa upp i SM i helgen. Så vad passar då bättre än att recensera dem lite snabbt då jag tyvärr inte kommer vara på plats i Uppsala. Bilder från Ölsvammel och Anderas Lundgren

Headbanger - Stefan Ölsvammel Eriksson med flera
Ljust orange till färgen med ett vitt skum. Lite liten doft, men desto mer smak av samma karaktär som är tall, citrus och en liten kryddighet. En relativt massiv efterbeska. För att vara en lager så är det helt suveränt. Lättdrucken och man skulle utan problem kunna sluka några flaskor på en kväll.

Betyg: 7/10
Monkarillo - Stefan Ölsvammel Eriksson med flera
Ordvitsöl, namnet kommer sig av en lek med humlesorterna som är med enligt följande: MO(uteka) N(elson Sauvin) K(ohatu) (am)ARILLO. Hur är då denna APA? Förutom att det är ännu en ordvits så är den riktigt bra. Även den är ljust orange till färgen med ett vitt skum. Smak och doft går även här hand i hand och består av citron, apelsin, passionsfrukt och en gnutta ananas. Efterbeskan är inte direkt stor, men den finns där. På det hela taget en jädrigt bra APA som är lättdrucken och passat utmärkt så här på sommaren

Betyg: 8/10

Nalle Puhs Julporter - Stefan Ölsvammel Eriksson
Mycket mörk, nästan svart med ett ljusbrunt skum. Doften är saffran, sötma och lite malt. Smaken består av honung, lite bränd malt, saffran (framförallt i eftersmaken) och choklad, relativt låg beska. Det känns nästan som om man dricker saffransskorpor. Fullständigt lysande, en absolut favorit hos min fru, och den ligger även bra till hos mig.

Betyg: 9/10, frågar man min fru så ger hon 10/10

Black Rubus - Andreas Lundgren med flera
Kolsvart till färgen med ett ljusbrunt skum. Smak och doft är lakrits och hallon i denna stout. Man kan ana lite bränd malt i den. Det är en alldeles lagom efterbeska i den. Den varierar kraftigt i vilken grad lakritsen och hallonen framträder beroende på värmen, så varje klunk blir en ny erfarenhet. Även den här förbaskat bra.

Betyg: 9/10

Irish Gobdaw - Andreas Lundgren med flera (enbart dommartävlning)
Otroligt mörk med ett ljusbrunt skum är denna Irish Coffe inspirerade stout. Kaffe, det är minsann rejält av i både doft och smak. Det finns även små inslag av möjlk och rostad malt. Den här skulle man utan problem kunna dricka på jobbet istället för kaffe, nackdelen är ju att den är på över nio procent så det skulle inte bli bra alls.

Betyg: 8/10Black Hobbit - Andreas Lundgren, Stefan Ölsvammel Eriksson med flera (enbart dommartävlning)
Mörkt brun med ett ljusbrunt skum, ungefär vad man förväntar sig av en oatmeal-stout. Rostad malt, choklad, kaffe och lite havre är vad som finns i den här rackaren, åtminstone om man skall gå på doft och smak. Oerhört balanserad och trevlig,

Betyg: 9/10


På det hela taget, j*vligt bra öl. Mycket bättre än mycket av det som går att köpa på Systembolaget normalt. Hade jag inte vetat att det var hemkokt öl så skulle jag inte kunnat ha gissat det. Jag skulle bli förvånad om inte Källarknut i alla fall tar några medaljer även om det det ser ut som om det är mycket smaskig öl med i tävlingen i år.

3 kommentarer:

 1. Jag har druckit några öl från Stefan förut och nästan samtliga har varit mycket goda. Speciellt de som är välhumlade :)

  SvaraRadera
 2. Stefan och kompani på källarknut brukar ytterst sällan göra en besviken.

  SvaraRadera
 3. Skoj att du gillade ölen. Men du skulle skickat dit frugan så hon kunde älskat Nalle Puh live på mässan ;)

  Kan även meddela att jag provat några av Baggens öl och de var ruskigt bra.

  SvaraRadera