måndag 28 maj 2012

Mer om SM i hembryggning.

Här kommer hela pressreleasen från Svenska Hembryggareföreningen gällande helgens SM-tävling. Den var så trevlig att läsa så jag har kopierat hela releasen för er att läsa igenom. Trevlig läsning! Dessutom vill jag återigen säga grattis till alla som vann, och även till er som inte vann, det verkar ha varit ett fantastiskt arrangemang med otroligt mycket bra öl. Nu börjar vi:

I helgen samlades ölälskare och hembryggare från hela landet i Uppsala då Svenska Mästerskapen och de Skandinaviska Mästerskapen i hembryggd öl skulle avgöras. Årets hembryggare 2012 blev Jakob Carlström från Uppsala med sin öl De Volle Maan Geuze. När de Skandinaviska Mästerskapen sedan avgjordes steg jublet ytterligare när det visade sig att guldet gick till de svenska hembryggarna Pernilla Zacrisson och Henrik Kristedal.

I likhet med tidigare år hölls i SM två tävlingar, dels en domartävling, dels Folkets val där publiken agerar domare och utser vinnarna. Utöver detta avgjordes i år samtidigt även de Skandinaviska Mästerskapen, där de bästa ölen från de nationella mästerskapen i Danmark och Norge ställs mot de bästa ölen från Sverige i en domarbedömd tävling.

Intresset för arrangemanget var mycket stort och de under dagen totalt 1085 besökarna kunde provsmaka, diskutera och rösta på de rekordmånga 133 ölen som ställdes ut i Folkets val. Även om tävlingsdagen avlöpte mycket lugnt och städat, så kunde besökarna alltså knappast ta det lugnt om de ville hinna med att provsmaka samtliga öl.

–Vi är väldigt glada över det stora intresset för föreningen och för vår verksamhet. Det växande intresset för hembryggningen som hobby tror jag också är en återspegling av den rådande DIY-trenden i samhället i stort, säger en nöjd Ulf Henryson, tävlingsarrangör tillika kassör i Svenska Hembryggareföreningen.
Domartävlingen i SM genomförs genom bedömning av ölens kvalitet och typriktighet, det vill säga att ölen ska nå upp till de kriterier som krävs för öltypen i fråga. I år bedömdes och betygsattes sammanlagt 477 öl av certifierade öldomare.

Av alla öl i domartävlingen ansågs Jakob Carlströms öl De Volle Maan Geuze vara den bästa och han förärades därför med titeln Årets Hembryggare 2012. Hans vinnaröl är som namnet antyder en Geuze, vilket är en syrlig, spontanjäst belgisk öltyp som sällan lämnar någon oberörd, må det vara i positiv eller negativ bemärkelse.

I och med segern i SM kvalade Jakob Carlströms öl också in som ett av tre svenska bidrag i de Skandinaviska Mästerskapen, där drygt 900 öl från Sverige, Norge och Danmark nu hade decimerats till endast 8. Som slutsegrare i de Skandinaviska Mästerskapen stod dock en svensk hembryggarduo.
Guldet i de Skandinaviska Mästerskapen gick till Pernilla Zacrisson och Henrik Kristedal och deras Dry stout Svart som själen. Den ölen hade tidigare på dagen kommit tvåa i SM men här räckte den alltså hela vägen fram till förstaplatsen.

En förklaring till att det kunde bli olika segrare i SM och i de Skandinaviska Mästerskapen kan vara att kvalitetsnivån på de bästa hembryggda ölen är så hög att mycket små marginaler kan avgöra. Med tanke på att antalet utövare av denna välsmakande hobby ständigt ökar, så verkar marginalerna kunna krympa ytterligare framöver.

Folkets val avgjordes i de tre klasserna underjästa, överjästa och finurliga/specialöl. I kategorin underjästa öl segrade Tommy Haglund med sin välhumlade Bryggar-Annas Lager. Den överjästa kategorin vanns av bryggarna Stefan Eriksson, Emil Björnliden, Åke Eriksson och Errki Yli-Tokkola med deras Amerikanska pale ale Monkarillo. Kategorin finurliga/specialöl vanns av Per Karlsson och Hans Pettersson med Wermländsk starkdricka 2012.

Svenska Hembryggareföreningen kommer att verka för att Jakob Carlström ska få brygga sin vinnarbrygd på ett kommersiellt bryggeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar