tisdag 29 maj 2012

Lite information om Solsidans bryggeri

Jag har under de senaste veckorna fått ett antal mail med frågan om jag inte kan gräva lite i det här med Christer Gardells öl Solsidan Premium Dry. Det är inte lätt att hitta information om den, det som egentligen finns är en artikel i Dagens Industri och ett produktblad från leverantören Enjoy Wine (samt nu även en artikel till på Resumé). Det finns ingen som helst information om vilket bryggeri som brygger den.  Enligt uppgift från leverantören Enjoy Wine så är det som följer ,Solsidan bryggs på svenska bryggerier med överkapacitet, just det öl som går ut till handel nu är bryggt på Spendrups bryggeri i Hällefors. Solsidans bryggeri har initialt inte för avsikt att starta ett eget bryggeri utan kommer till en början bara äga receptet.


Det som jag har lyckats gräva fram är bland annat att namnet registrerades 2011-06-03 då som ett enskilt bolag av Johan William Zethraeus. Sedan har det gjorts ett namnbyte på ett existerande företag vid namn Aktiebolaget Grundstenen 130023 till Solsidans Bryggeri AB 2011-10-31. Där står Johan William Zethraeus och Maria Teresia Zethraeus som firmatecknare.

Längre än så verkar jag tyvärr inte komma. Är det någon av er som har mer information? Är det någon som har provat ölet i fråga?

13 kommentarer:

 1. Lite info finns på Svd, ungefär samma som du redan nämnt:
  http://www.svd.se/naringsliv/livsstil/gardell-ger-sig-in-i-bryggeribranschen_7062451.svd

  SvaraRadera
 2. Titta på etiketteringen och datummärkningen på produkten om du kan. Finns inte så många som gör license i Sverige just nu. Är den gjord i Sverige ??

  SvaraRadera
 3. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/enjoywine/pressrelease/view/solsidan-ett-helt-nytt-low-carb-oel-lanseras-paa-systembolaget-766498

  SvaraRadera
 4. Jonas: På flaskan syns det inga spår av vem som har kokat den. Den skall vara licensbryggd hos en svenskt mellanstort bryggeri. Jag har dock inte haft en fysisk flaska i min hand, det kanske framgår där, men inte på pressbilderna iaf.

  Bark: Har sett det, men inte mycket nytt där heller, förutom ännu ett namn att kontakta. Så tack ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar vilt: Krönleins. Med Åbro som reservalternativ.

   Radera
 5. En klisteretikett + hals.
  Vilka har det i vanliga fall på 33 cl longneck ?

  Ser fö ut som en ciderflaska tycker jag

  SvaraRadera
 6. Samma etikettering som galatea har på TT och Hannas cider. TT är väl gjorde på Åbro som det mesta av Galateas volymprodukter.

  SvaraRadera
 7. Ska man gå på det herr Jonas skriver så är det ju Spendrups och den kommer i Briskaflaskor, vilket kan stämma rätt bra, de ser ju rätt lika ut i alla fall.

  SvaraRadera
 8. Eller det finns ju som sagt vissa TT-flaskor som ser rätt lika ut också.

  SvaraRadera
 9. http://www.resume.se/nyheter/media/2012/05/29/olmakaren-vi-var-forst-med-solsidan/ Hällefors Bryggeri

  SvaraRadera
 10. Tack... precis det svaret fick jag precis från Fred Åkerman på Enjoy:
  "Kul att du frågar! Solsidan bryggs på svenska bryggerier med överkapasitet, just det öl som går ut till handel nu är bryggt på Spendrups bryggeri i Hällefors.
  Solsidans bryggeri har initialt inte för avsikt att starta ett eget bryggeri utan kommer till en början bara äga receptet."

  SvaraRadera
 11. Ja just ja de köptes ju av spendrups runt 2008.
  Trodde de mest gjorde cider.....

  SvaraRadera
 12. I dagens DI var det en artiel om releasefesten och lite om planerna med bryggden. Hittar den inte på nätet, men den tillförde inget nytt åt oss nördar ändå...

  SvaraRadera