måndag 28 juli 2014

Återigen om det här med det lokala och småskaliga....

Tiden har gått och jag har varit upptaget med miljarder andra saker än öl, tyvärr, dock har jag druckit en del som ni som följer mig på facebook och instagram (@humligheter) kan ha sett. Nu har jag dock surnat till lite och sitter och skriver lite, varför jag är sur är tack vare Systembolagets senaste inlägg i debatten om det nya lokala sortimentet som dök upp via Systembolagets facebooksida för några timmar sedan (ni hittar det här). Dock så visar det sig att det är gammal skåpmat och mer eller mindre det som de skickade ut i början när de informerade om det hela. Går man däremot in på Systembolagets hemsida så kommer istället en annan text upp (ni hittar den här). Man måste ju älska att de lyckas kopiera in en gammal länk på Facebook, det gör ju inte folk direkt gladare. Fast å andra sidan kom det inte fram direkt något nytt ändå i den nya länken så.

Nåja, nu till det jag har funderat en del på sedan sist i ämnet.

1. Det skulle vara intressant och veta hur många butiker en ny produkt/producent kommer att få tillträde till eftersom att det uppenbarligen är efterfrågan av kunderna som styr hur många butiker som produkten skall kunna erbjudas till (allt enligt senaste länken på Systembolagets hemsida), även fast då efterfrågan egentligen bedöms av Systembolaget (enligt samma länk). 

 2. Leverans till depån i Örebro kan jag väl mer eller mindre köpa, även om det är jädrigt surt att det (troligtvis i många fall) kommer att innebära en kostnadsökning på produkterna, både på hyllan och i beställningssortimentet då det måste vara samma pris (eller det kanske kan trixas till med olika artikelnummer, även om jag finner det svårt). Dock så är det hela lite diskriminerande på grund av geografiska avstånd.

3. Kvalitetstest, där är 100% positiv, finns inget att säga om det hela.

4. Hur kommer frågan om kundefterfrågan att skötas när det kommer till att bli listade för fler butiker (eller ens en butik efter att ha åkt ur systemet för att produkten sålt för lite enligt någon än så länge opublicerad formel och då tydligen inte på grund av efterfrågan)? Måste butikspersonaler rapportera in det via Systembolagets intranät? Om så är fallet kommer det alltid att skötas? Skall man ringa Systembolagets kundtjänst och fråga om produkterna på de tio närmaste systembolaget från producenten? Eller hur tusan kommer det att gå till samt mätas? Vad avgör om kundefterfrågan finns, hur många intressenter kommer att krävas för att få en produkt listad per butik?

5. Vad gör de stackars producenter som har satt en budget för 2014 nu när möjligheten till försäljning i många fall minskar (då de blir utkastade ut det lokala och småskaliga med flera produkter och/eller butiker) när de hade räknat in försäljningen där i budgeten? Det känns som om det är otroligt kort framförhållning från Systembolaget sida att komma med en sådan försämring (som det har visat sig att det är i otroligt många fall).

6. Fick jag bestämma skulle alla producenter som klarar kvalitetskraven att få ha sina produkter i tio butiker (då de själva står för frakten dit) om de vill. Så jädra mycket extra arbete torde det väl inte bli hos Systembolaget, vare sig katalogmässigt eller personalmässigt i butikerna, jag menar det är ju ändå småskaligt vi pratar om. Dock så skulle det bli en del orättvisa på grund av geografiska avstånd, men det är ändå det bästa jag kan komma på.

7. Sen är det ju det här med Systembolaget, deras affärsplan går ju ut på, om man skall skoja till det lite med ett visst mått av allvar, att de helst vill sälja så lite som möjligt, men samtidigt erbjuda det kunderna vill ha. Då borde småskaliga produkter som inte säljer så mycket men ändå är efterfrågade passa in som handen i handsken.

Nåja, nu känns det som om att jag har svamlar lite för mycket, men nu är det i alla fall klart, åtminstone för tillfället. Tack för att ni har orkat plöjt igenom allt

2 kommentarer:

 1. Punkt 6 är intressant. Mina funderingar går i att separera de lokala varorna i två delar.

  Dels det som skickas till de lokala butikerna. Det borde kunna funka som det är idag.

  Dels det som andra vill ha till andra butiker. Där finns redan beställningssortimentet, det tycker jag inte behöver uppfinnas igen.

  Så småbryggerierna får själva bestämma om de vill ha produkterna bara lokalt eller tillgängliga för hela landet (via varudepån). Skilda priser tycker jag låter helt okej.

  SvaraRadera
 2. Tycker idén om att staten skall kvalitetskontrollera småbryggeriers produkter är det dummaste av allt.

  SvaraRadera