onsdag 8 juni 2011

Debatt: Gårdsförsäljning, för eller emot?

Då det återigen är lugnt på ölmarknaden kör vi en liten debatt igen. Denna gång gårdsförsäljning.

I mitten på nästa vecka, den 15 juni går tiden ut för de som skall lämna ett remissvar till regeringen gällande gårdsförsäljning.

Bryggerier och vingårdar skall få sälja sina egna produkter och även andras produkter inom samma kategori vid t.ex. studiebesök, guidade turer eller liknande upplevelsetjänst med anknytning till den aktuella alkoholdrycken

I förslaget ligger följande begränsningar:
1. försäljningen till varje enskild person vid besökstillfället inte
överstiger 1 liter spridryck, 3 liter vin eller andra jästa alkoholdrycker
eller 5 liter starköl, och
2. tillståndshavarens sammanlagda gårdsförsäljning av tappade
alkoholdrycker inte överstiger 1 500 liter 100 volymprocent
alkohol per år (27 273 liter öl (5,5 %)).

----
För min del tycker jag att det är ett bra förslag, jag skulle gärna kunna köpa med mig flaskor hem från det stället jag har varit på. Eller för den delen kanske tillochmed åka till ett bryggeri och gå på en visning som de kommer att ha varje lördag för att kunna sälja lite varor. Dessutom kommer det kanske att finnas en och annan spännande öl som inte finns på bolaget normalt sett eller öl som man hos Systembolaget måste köpa 24 stycken av, men på "gården" kan man köpa dem styckvis. Jag tänker då både på "gårdens" egna öl och de öl från andra bolag som de också säljer.

Vad anser ni? Är ni för eller emot?

9 kommentarer:

  1. Hej,
    För naturligtvis! Varför skall vi i Sverige hållas förtryckta av sådan här begränsningar?Det känns ju ganska självklart att man skall få handla gårdens produkter, som t.ex. vin, där dom är producerade. Efter många års resande bland vingårdar och ölbryggare i bl.a. Tyskland, så förundras man ju över byråkratiska Sverige varje gång man kommer hem. Men eftersom det är nykterister som bestämmer, och eftersom alkoholmonopolet är livrädda för konkurrens, så kommer det tyvärr inte att bli verklighet med gårdsförsäljning. För släpper man på det, så kommer hemmabryggarna att vilja sälja sin öl på plats, Mackmyra vill då ha direktförsäljning vid destilleriet osv.
    Nä,usch och fy! Då blir det som på kontinenten, där man kan handla alkoholhaltiga drycker överallt. Så kan vi ju inte ha det!?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker som Anders :)

    SvaraRadera
  3. Gårdsförsäljning borde vara en självklarhet. Allt som sätter monopolet på prov är positivt enligt mig. Det dåliga utbud som finns så fort man lämnar storstäderna är inte kul.
    /Erik

    SvaraRadera
  4. "3 liter vin eller andra jästa alkoholdrycker
    eller 5 liter starköl"

    Erm... är inte öl också jästa alkoholdrycker? Vad går ett barley wine som, är det vin eller starköl? Hur mycket Ace of Spades skulle man fått köpa?

    Antar att vad som är vad och vart gränserna går finns specificerat nånstans det med, men vore det inte enklare att likt totalbegränsningen gå rakt av på mängden alkohol?

    I övrigt så instämmer jag nog i vad som sagts ovan.

    SvaraRadera
  5. Jag är givetvis för, tycker det låter som ett bra alternativ. Hoppas att det går igenom men med tanke på hur stark nykteristföreningen är som lobbygrupp så blir det nog svårt.

    SvaraRadera
  6. Som väntat blev det inte mycket av en debatt. Alla verkar vara för.

    Dessutom så har de remissvar som jag har läst varit överaskande positiva. Så har vi tur kan vi åka runt nästa sommar och handla öl, vin och sprit direkt av tillverkarna.

    SvaraRadera
  7. Får verkligen hoppas det går igenom! En bra start!

    SvaraRadera
  8. Anders,

    Samtidigt har tex Tyskland en rätt mycket högre alkoholkonsumtion än vad Sverige har, i synnerhet bland ungdomar. En alkoholkonsumtion som får konsekvenser. Så allt är inte bara guld och gröna skogar med en uppluckring av monopolet.

    Erik, jag gissar på att Sverige har ett av de bästa utbuden utanför storstäderna, jämte andra länder. Du kan knalla in på vilket Systembolag som helst och beställa hejvilt. Inte så säker på att den lokala tyska kiosken som prånglar ut 50 kronorsvodka och fulöl ger samma bredd... För även om jag också är positiv till gårdsförsäljingen, så är väl det den största farhågan - att det ska bli för enkelt och för lönsamt att kränga alkohol.

    SvaraRadera
  9. Nu har ju tiden för kommentarer löpt ut, och flera tunga instanser, bland annat Systembolaget och Folkhälsoinstitutet, har sagt nej. Det är sedan tidigare väl dokumenterat att ökad tillgänglighet leder till ökade negativa konsekvenser. Och detta kommer leda till ökad tillgänglighet.

    Dessutom har ju KD och FP redan innan förslaget gick på remiss sagt att dom inte kommer stödja förslaget i riksdagen.

    Tyvärr tror jag många av belackarna inte vågar lita till att de begränsningar som finns i förslaget kommer ha önskad effekt. Vissa påstår till exempel att det kommer leda till 2,3 miljoner fler sjukdagar enbart bland män, och 4 400 alkoholrelaterade våldsbrott!

    SvaraRadera