tisdag 7 maj 2013

Efter Copenhagen Beer Celebration 2013...(del2)

eller ett par dagar i Köpenhamn, eller hur mycket kan man svamla om en resa? (fredagen hittar ni här)

Har man inget bättre för
sig kan man ju alltid uggla lite.
Så blev det lördag, jag är så oerhört tacksam att jag tänkte till och inte bokade in ett pass på festivalen på förmiddagen, det hade varit för mycket i min smak. Så istället tog vi det realtivt lugnt och hängde på hotellet framåt eftermiddagen då vi skulle ner och göra Köpenhamn eftersom vi insåg att vi inte skulle hinna till mässans flaskshop (var det någon som var där och fanns då Behemoth där?). Målet var Barley wine och sedan slinka in en sväng på Abercrombie & Fitch och köpa en T-shirt. Då vi redan hade tagit nästan hela västra delen av Köpenhamn förutom Khiosk så fokuserade vi på stadskärnan, allt vi skulle på ligger dessutom i närheten av Kungens nytorv där vi ändå skulle byta till buss.

Barley wine var ju trevligt som vanligt, men jag hittade inte alltför mycket att plocka med (det kanske hade gått lite under veckan), men några gamla favoriter fick minsann följa med hem. Sedan begav vi oss till Abercrombie & Fitch, maken till förvirrande butik får man leta efter, men det är bra kvalitet så man får stå ut och snällt gå längst upp och längst in i butiken för att betala, allt medan den senaste vokala housen pumpas ut i den alldeles för mörka lokalen. När jag väl hade villat mig ut butiken med en t-shirt i en alldeles för stor påse så var klockan alldelese för lite för att ta sig till mässan. Så vi gjorde slag i saken och traskade runt i området för att leta efter något hamburgeställe som vi hade sett att de gjorde reklam för på TV. Nu hittade vi varken den eller någon wifi-hotspot så vi kunde söka efter den,
Det som fick följa
med hem från Barley Wine
däremot råkade vi hamna mitt i någon demonstration där det var ett antal piketbussar och massor av poliser. Kanske inte det bästa stället att vara på direkt, så därför vänder vi och beger oss lite norröver igen och hamnar på Ströget. Där sätter vi oss på en riktig turistfälla, relativt ok mat får man ändå säga, men 39 danska pengar för lite kranvatten och skiva citron var väl i överkant.

Nu var vi åtminstone mätta och så begav vi oss till bussen, vi lyckades dessutom åka med samma biljett som vi använde när vi tog oss in till centrum så där löste sig den detaljen. Vi kom precis när det röda passet hade slutat, så det var en hel del folk i rörelse från mässan, till min förvåning så var det otroligt städade människor, jag hade nästan väntat mig att det hade börjat balla ur lite och fasade lite inför kvällen hur det skulle urarta. Som tur var syntes det inga spår än så länge att det var på väg att barka åt det hållet. Armbandsinväxlingen skulle inte ske förren 30 minuter senare så vi slog oss ner i gräset. När vi gjort det så började Ring them bells spela på innerplan så det kändes som man var på en riktigt festival. Bandet i fråga som jag faktiskt inte hade hört sedan tidigare var faktiskt inte så pjåkiga, sämre har man då hört i sina dagar så det gjorde verkligen inte ont att sitta och slöa i gräset. Tiden gick och vi fick våra armband och omgrupperade sedan till gräset på andra sidan hallen eftersom vi märkte hur fort kön slank in under gårdagen.

Så var även fallet idag, på ett par minuter efter insläpp så var vi inne i lokalen och får då se en förjädra
Blandad folksamling i lokalen.
Bild från Jonas.
trängsel längre bort i lokalen, Three Floyds hade sin bourbonlagrade Dark lord på gång. De två fat de hade med sig tog slut otroligt fort, fortare än vad jag hade räknat med. I övrigt så gick det tydligen fortare att prova öl under lördagen än under fredagen, dessutom var det mindre folk att prata med i lokalen. Maten för dagen blev chili con carnen som inte var dum alls, sedan slank det ner lite ost också, och vilken ost sedan, kan vi inte alla maila Unika och be dem producera och exportera dem till Sverige? Ölen som dracks på lördagen var snäppet sämre än fredagens kändes det som. Dessutom började en hel del ta slut väldigt fort och så även korvarna, men det gjorde inte så mycket. Något som jag reflekterade över efter festivalen var att jag nog inte såg att Mikkelers bord var igång, eller missade jag det totalt på kvällen?

Ett av de två fat som
gick fortast under kvällen.
Vi smet iväg några minuter innan festivalen stängde och tog bussen mot centrum tillsammans med en hel del ölfolk och någon bryggare från Amager. Vi tog vägen förbi en 7-Eleven som vi hade sett när vi traskade runt förut och köpte en cola och en påse chips, vi blev nästan rånade, så jädra dyrt var det, jösses, köp inte läskeblask i Danmark. Väl på hotellet slog vi på TV'n och fann den gamla klassikern Jakten på red october, dock så visade det sig att vi somnade i från den tämligen fort och jag vaknar efter någon timme och får se danska Paradise hotel, det kan vara något av det sämsta jag har sett i mitt liv. Hur som helst hittar jag inte fjärrkontrollen och låter eländet gå i bakgrunden, men jag måste ändå titta, sent om sider så somnar jag igen och när jag vaknar så är det fortfarande samma program, bara några avsnitt senare. Går då i ren panik och trycker på alla knappar på tv'n och lyckas i kolmörkret få av tv'n.

På morgonen så tar vi det åter lite lugnt då man inte bör köra bil alltför tidigt, så vi ser på Alvin och gänget dubbad på danska, snacka om att göra det svårt för sig, det är illa nog att försöka att förstå jordekorrarna på svenska, men på danska var det helt omöjligt. Efter den filmen begav vi oss ut till de närliggande butikerna för att göra oss av med alla danska pengar vi hade kvar (en del eftersom vissa butiker vägrade ta kontater i år, till skillnad från förra året då många butiker vägrade ta svenska kort). Då butikerna inte hade direkt upphetsande öl så blev det vin för nästan hela slanten, förutom en ölstackare som fick följa med hem.

Sammanfattning av festivalen:
+ Överlag otroligt bra öl.
+ Stämningen.
+ Insläppet fungerade klockrent.
+ De bryggare jag trodde skulle leverera gjorde det (läs Firestone, Kernal och Brodies).
+ En hel del nya bekantskaper, både bryggarmässigt och personmässigt.
+ Att poletterna skippades i år.
+ Att folk faktiskt skötte sig otroligt bra på lördagens senare pass efter att ha varit igång hela dagen.

- Att en del öl (och även korv) tog slut alldeles för fort.
- Att flaskaffär'n flyttat från lokalen.

Dock så spelar minusdelarna ingen som helst roll, det var en otroligt bra festival och jag lär återkomma nästa år om det blir något spektakel då.

Det dracks visst lite öl på lördagen också.

Lördag (blue session)
 1. Lervig Galaxy IPA 8-/10
 2. Lervig pale Ale 7+/10
 3. Surly syx 6+/10
 4. Surly seven 7-/10
 5. Brewdog Abstrak 13 5-/10
 6. Bd Cocoa Psycho 8/10
 7. Boxning cat Ringside red 8-/10
 8. BC King Louie (Bourbon Barrel Aged) 6-/10
 9. Firestone Double DBA 8/10
 10. Firestone Pale 31 8-/10
 11. Three Floyds Tiberian Inquisitor 7+/10
 12. Three Floyds zombie dust 9/10
 13. De molen/Merciless Epitaph 8+/10
 14. De molen/Merciless Blood stains 9/10
 15. De molen/Merciless Untaimed forces 7/10
 16. De molen/Merciless Human sacrefice 8/10
 17. De molen/Merciless Goths & vandals 7+/10
 18. De molen/Merciless Painfull death 9-/10
 19. Boxning cat imperial Brown Ale 8-/10
 20. Westbrook mexican cake 9/10
 21. Xbeeriment Brett the elder(Berry) 8-/10
 22. Xbeeriment acid jazz 9-/10
 23. Mountain goat Abbey collabey 9-/10
 24. Mountain goat Bubble&sqeuek 6/10
 25. Firestone Velvet merlin 7/10
 26. Ost 10/10
 27. Against the grain! Bo & Luke 8+/10
 28. Against the grain! Kentucky ryed chicken 7+/10
 29. Kernel Mosaic 8/10
 30. Kernel London sour 9-/10
 31. Anchorage Deal with the devil 8+/10
 32. Anchorage Love buzz 8+/10
 33. Lervig Grand cru 7/10
 34. Brewdog Berliner weisse 8+/10
 35. Lagunitas Doppelomyces 7/10
 36. Lagunitas wilco tango foxtrot 8+/10
 37. To Øl Liquid confidence 8/10
 38. Laguinitas Maximum ipa 8/10
 39. Cervejaria Way Beer Amburana Lager 9-/10(men ingen lager)
 40. Cervejaria Way Beer american pale Ale 7+/10
 41. Amager Fruiticus Lambicus Blackberry 8/10
 42. Amager Hr. Papsø in black 8-/10
 43. Hoppin frog Karminator 7+/10
 44. Hoppin frog Café silk porter 8+/10
 45. 8wired Istout 8/10
 46. 8wired Mighty 8/10
 47. Siren Liquid mistress 7+/10
 48. Brodies Big mofo 8-/10
 49. Brodies London sour 9/10
 50. Westbrook Bourbon BA quad 7+/10
 51. Jester king Salt lick 9-/10
 52. Anchorage The tiders and its takers 8+/10
 53. 8 wired Rewired 8-/10
 54. Kernal Imperial Brown stout 9-/10
 55. Against the grain! MacFannybaw 7+/10
 56. Xbeeriment Black force one (Bourbon narrel edition) 9-/10
 57. Xbeeriment Agent Coopers delight 7-/10

2 kommentarer:

 1. 99 betygsatta öl (?) - imponeranade - en fråga från en bryggare av rent intresse - hur mycket öl avsmakas (cl) eller anses bör avsmakas för att ge ett betyg? Alltid undrat över detta, själv som stofil / anglofil så dricker jag oftast hela glas (imp pint - om det går att hitta idag) och betygsätter inte :)

  Med Vänliga Hälsningar
  Thomas Bingebo
  Ansvarig Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäste bryggare Bing!

   För att sätta enbart ett betyg brukar en 3-4cl krävas som delas upp i ett par mindre klunkar. Då får man koll på om man gillar det hela eller inte.

   Skall det däremot skrivas en recension där saker skall beskrivas så vill jag minst ha 10cl, gärna ännu mer och dricka det över en längre tid (om nu drycken tillåter det och inte slinker ner på ett par minuter).

   Radera