onsdag 31 augusti 2011

Recension: En jädrans massa lättöl

Jag tog förra torsdagen på mig ett jobb som jag trodde skulle vara lätt att lösa, prova mig igenom de flesta av Systembolagets lättöl. Det visade sig inte vara så enkelt, halvvägs in hade jag tröttnat och kunde inte dricka något mer, så det jag fick ta resten vid ett senare tillfälle. Så nu är den här, recensioner på en herrans massa lättöl. Betygen är satta baserade på att det är lättöl som dricks. Listan är i den ordning de dracks. Summering finns i slutet.

Störtebeker 1402 N/A (dracks en vecka tidigare)
Klar gyllene vätska. Doftmässigt är det lite jäst med en smula gräs. Smaken är föhållandevis ganska bitter med lite citrustoner i sig. Dock ingen efterbeska att tala om
Betyg:3/10

Estrella Damm
Klar gyllene vätska. Rätt söt doft med en lätt citrussmak. Väldigt lätt. inte så tokig.
Betyg : 4/10

San Miguel 0,0% Limon
Klar gyllene vätska. Sötma, citron i både doft och smak. Det här är inte öl, men rätt gott. Massor med restsocker (eller tilsatt socker) i den här.
Betyg: 3/10 (baserat på att var god) 0/10 (baserat på om den skall bedömmas som en öl)

Jever Fun
Klar gyllene vätska. Lite söt och gräsig doft. Smakmässigt är det gräs, lite citron och en en del sötma.
Betyg: 1/10

Clausthaler Premium (från vanlig matbutik)
Klar gyllene vätska. Fruktig och brödig doft. Smaken har lite citrus och en hel del bröd. Första ölen i den här testen som har haft en liten efterbeska.
Betyg: 3/10

Bavaria 0,0%Wit
Väldigt grumlig gyllene vätska. Söt citrus doft. Smakmässigt sött såpavatten med lite citron. Odrickbart, jag hällde ut den
Betyg: 0/10

Carlsberg Non-alcoholic
Klar gyllene vätska. Luktar och smakar knappt någonting, är det bara färgat vatten? Men det lilla man kan hitta är det lite citrus och lite gräs
Betyg: 1/10

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei
Lätt grumlig vätska åt det gulare hållet med ett jättestort vitt skum. Syrlig doft med inslag av vetebröd. Smakmässigt är det ungefär det samma. Väldigt angenämt.
Betyg: 5/10

Bundaberg Ginger beer.
Grumlig ljusgul vätska med bitar av ingefära i. Doft av sockrat citronvatten. Smaken är sockervatten med lite citron och massor av ingefära. Någon öl är det då rakt inte, men en jädrigt god sockrad läskedryck.
Betyg: 8/10 (som läskeblask) 0/10 (som öl)

Einbecker Brauherren Alkoholfrei (släpps 1/9 på Systembolaget)
Klar gyllene vätska åt det ljusare hållet. Doften drar åt det jästigt gräs. Smaken har en hel del malt och inte så mycket sötma samt lite gräs och nästan lite hö. Dessutom en liten efterbeska. Bästa lagern så långt.
Betyg: 5/10

Spendrups Premium Lager Alkoholfri
Klar gyllene vätska. Väldigt maltig doft och även smak. Dock så är det inte så mycket mer än så. Ändå rätt ok.
Betyg: 3/10
 
Brewdog Nanny State 0.5%
Brun vätska. Doftmässigt har vi här lite knäck, grapefrukt och tall. Smakmässigt finner vi citrus, tall och lite mango. Riktigt bra
Betyg: 8/10

Blandning Spendrups och Nanny State (50/50)
Efter ett tips på facebook. Nu är färgen helt plötsligt bärnsten. Vi har nu maltbasen från Spendrupsen och sen humligheten från Nannyn. Fasiken det här är riktigt bra.
 Betyg: 9/10

Sammanfattning:
Bästa ale: Nanny State,
Bästa lager: Einbecker Brauherren,
Bäst weiss: Weihenstephaner Hefeweissbier.
Samtliga av dem skulle jag kunna tänka mig att dricka till mat eller när jag av någon anledning behöver vara nykter. De är nästan lika goda som vanliga alkoholbaserad öl. Fast det bästa är blandningen av Nannyn och Spendrups. Tack för tipset Joel!

Nedan finns bilder på de två som inte var med i den stora samlingen.
6 kommentarer:

 1. Sa ju att Nynnyn och spendrupsen blev bra ihop :)

  Min nya favorit när det måste vara alkoholfritt...

  SvaraRadera
 2. ja det är helt klart en favorit när det skall vara lågalkoholhaltiga drycker. Jag drack två flaskor idag av bara farten :)

  Återigen tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Intressant och bra genomgång. Men varför kallar du alkoholfri öl för lättöl?

  SvaraRadera
 4. Har bara provat Nannyn av de där. Den var väl helt ok för en alkoholfri. Dock är väl ändå Bundabergen en läsk? Så sågs den åtminstone i Australien under mina år där, trots det förvirrande namnet.

  SvaraRadera
 5. +1 på bark. Snygg genomgång, men varför titeln "lättöl" ????

  SvaraRadera
 6. Bark och Calle: Per definition är ju lättöl öl under 2.25% vilket samtliga klarar med råge, vissa har 0.0% och vissa 0.5%. 0.5% anser jag inte vara alkoholfri, även om de är klassade som det på Systembolaget. Därav står det lättöl.

  Erik: Den stod på ölhyllan hos Systembolaget så därför fick den följa med, den står dock som övrigt på Systembolagets hemsida. Enligt mig är helt klart mer läsk än öl iaf oavsett vad den benämns som eller sorteras som hos Systembolaget.

  SvaraRadera